Wat te zien in Warschau? 10 Bezienswaardigheden!

Wat te zien in Warschau? 10 Bezienswaardigheden!

To be honest: ik was niet mega enthousiast over Polen voordat ik het land voor het eerst bezocht had. Maar na mijn bezoek aan Krakau wist ik meteen dat ik meer wilde zien. Afgelopen zomer ging ik met oud klasgenootjes naar Polen en bezochten we Warschau en Gdansk. Beide echt fantastische steden, maar vandaag vertel ik jullie wat meer over Warschau. Het is een warme stad vol cultuur en dingen te doen. De inwoners zijn erg vriendelijk, (bijna) alles is op loopafstand te ontdekken en Warschau is lekker goedkoop: een ideale citytrip bestemming dus. Benieuwd wat de bezienswaardigheden in Warschau zijn? Lees snel verder!

 

1. Het historisch centrum van Warschau (Stare Miasto)

Het Historisch Centrum van Warschau (Stare Miasto) is misschien wel het mooiste plekje van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn alle gebouwen gebombardeerd door de Duitsers. Gelukkig is het na de oorlog zo snel mogelijk herbouwd. Op het plein vind je veel bezienswaardigheden. Rechts op de foto zie je het Koninklijk Paleis en ongeveer in het midden zie je Johanneskathedraal. Wanneer je naar links loopt zie je de barbacane, de ingang van de burcht.

Stare Miasto in Warschau
Stare Miasto in Warschau

 

2. Het oude marktplein (Rynek Starego Miasta)

Eigenlijk hoort het oude marktplein (Rynek Starego Miasta) bij het historisch centrum, maar ik wilde het toch even apart benoemen. Het is namelijk één van de gezelligste – en zonder twijfel de meest fotogenieke – plekjes van de stad. Overdag kun je er uitstekend lunchen of iets kopen bij de kraampjes, ‘s avonds is het marktplein perfect om uit eten te gaan of drankjes te doen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BREGKE.NL (@bregke.nl) op

 

3. Het Paleis van de Cultuur en Wetenschap

Een gigantisch gebouw dat uitdrukt hoe groot Warschau eigenlijk echt is. Want wanneer je in het historische centrum rondloopt merk je niks van de omvang van de stad. In het Paleis van de Cultuur en Wetenschap vind je tentoonstellingen, musea, bioscopen, theaters en veel andere dingen. Je kunt met een lift naar het bovenste punt van waar je een uitstekend uitzicht over de stad krijgt.

Paleis van de Cultuur en Wetenschappen in Warschau
Paleis van de Cultuur en Wetenschappen in Warschau

 

4. Het Łazienkipaleis en het Łazienki park

Het Łazienki park is het grootste park van Warschau en 100% het bezoeken waard. Je vindt er veel bezienswaardigheden zoals paleizen, musea, botanische tuinen en fonteinen. Wij hebben er ongeveer twee à drie uur rondgelopen, maar je kunt je er zeker een halve tot een hele dag vermaken. Het paleis dat je op de onderstaande foto ziet is het Łazienkipaleis. Vanwege de locatie op de vijver (Stawy Łazienkowskie) wordt het ook wel het paleis op water genoemd.

Het Lazienkipaleis in Warschau
Het Lazienkipaleis in Warschau

 

5. Het graf van de onbekende soldaat

Bijna in ieder land vind je het graf van de onbekende soldaat, dit is een monument om de niet-identificeerbare overleden soldaten te herdenken. In Warschau zit het monument aan het Piłsudski-plein, aan de rand van het Staatspark (Ogród Saski). Het graf van de onbekende soldaat is gevestigd onder een arcade die ooit bij het Saksisch Paleis hoorde. Tijdens de Opstand van Warschau is het paleis volledig vernietigd, alleen de arcade bleef intact. De wisseling van de wacht vindt om 12.00 en 16.00 uur plaats.

Het graf van de onbekende soldaat in Warschau
Het graf van de onbekende soldaat in Warschau

 

6. Het Presidentieel Paleis

Het Presidentieel Paleis ligt middenin Warschau aan de Krakowskie Przedmieście, een belangrijke straat met veel bezienswaardigheden. Het paleis heeft veel verschillende doeleinden gehad, maar tegenwoordig is het de residentie van de Poolse president. Je kunt het paleis trouwens alleen vanaf de buitenkant bekijken.

Het Presidentieel Paleis in Warschau
Het Presidentieel Paleis in Warschau

 

7. Het Wilanówpaleis

Waar ik nog steeds van baal is dat we niet naar het Wilanówpaleis zijn gegaan. Voor deze bezienswaardigheid moet je namelijk een aardig stukje met het openbaar vervoer. Het paleis is in de 17e eeuw in het buitengebied van Warschau gebouwd met een prachtig park eromheen (Park Wilanowski). Wanneer je even genoeg hebt van de stadsdrukte is dit dus de uitstekende bezienswaardigheid om te bezoeken. Neem een tour door het paleis en wandel rustig rond door het park!

 

8. De Heilig Kruiskerk

De Heilig Kruiskerk (Kościół św. Krzyża) is één van de vele bezienswaardigheden aan de Krakowskie Przedmieście. Met twee grote torens en een prachtige bouwstijl zul je zeker stilstaan bij de rooms-katholieke kerk. Net als veel andere gebouwen in Warschau werd de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog flink beschadigd, maar heel snel weer opgebouwd. Je kunt de kerk overdag vanbinnen bekijken zolang er geen diensten zijn.

Ook interessant: Het hart van de bekendste Poolse pianist Frédéric Chopin bevindt zich in het Heilig Kruiswerk.

Heilig Kruiskerk in Warschau
Heilig Kruiskerk in Warschau

 

9. Het Nationaal Museum van Warschau

Onze Airbnb zat toevallig recht tegenover het Nationaal Museum van Warschau. Zelf zijn we niet in het museum geweest, maar wat een mega gebouw is dit zeg. Wanneer je into kunst bent is dit the place to be in Warschau. Je vindt er een rijke collectie aan kunstwerken van Poolse kunstenaars, maar ook van Europese kunstenaars. Benieuwd naar de collecties? Neem dan een kijkje op de website van het Nationaal Museum van Warschau.

Het Nationaal Museum van Warschau
Het Nationaal Museum van Warschau

 

10. De Visitandinnenkerk

De Visitandinnenkerk is de enige kerk in Warschau die nog in de originele staat is en wordt ook wel de Sint-Jozefkerk genoemd. Ondanks dat de kerk niet zo groot is als andere kerken in Warschau, viel die me meteen op. Het is een prachtige barokke kerk met een rijke collectie aan schilderijen.

Visitandinnenkerk of Sint-Jozefkerk
Visitandinnenkerk of Sint-Jozefkerk

 

Ben jij al eens in Warschau geweest? Zo ja, wat was voor jou het hoogtepunt?

Wil je graag Polen bezoeken maar nog geen keuze kunnen maken? In dit blog help ik je kiezen tussen een stedentrip Warschau, Krakau en Gdansk!

Stedentrip Warschau
Stedentrip Warschau


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *