Een dag in Lucca, Toscane: foto’s & bezienswaardigheden!

Een dag in Lucca, Toscane: foto’s & bezienswaardigheden!

Gastblog #3: Geschreven door Mijke – Ik had al veel over Lucca gehoord en toen we er rondfietsen, snapte ik waarom. Wat een lief, mooi en bijzonder stadje is Lucca. Lucca is een volledig ommuurde stad en voor een groot deel autovrij. Het heeft een leuk winkelcentrum waar je kunt shoppen, eten en drinken. Ook telt Lucca een groot aantal fietsenverhuurders, omdat het een stadsmuur van 4,2 km lang en 12 m hoog heeft waar op gefietst mag worden. Heerlijk om dit tijdens warm weer te doen, want een briesje koelt lekker af. Het bijzondere aan Lucca is dat het alles heeft: je kunt er plezier maken en je cultureel helemaal vergapen aan alle kerken en mooie pleinen die Lucca telt. Ook voelt het als een stad die mee is gegaan met de tijd; veel Italianen spreken prima Engels en je hebt in Lucca ook een aantal hippe eettentjes.

Fietsen in Lucca Italië
Rondfietsen in Lucca

Het leukste is om Lucca te leren kennen op de fiets. Je kunt fietsen huren voor 3,50 per uur. Ook Lucca is weer zo’n stadje waar je heerlijk kunt verdwalen en rondslenteren. Lucca telt een aantal must-sees, zoals haar Piazza dell’Anfiteatro: een ovaal plein dat vroeger een Romeins amfitheater was. Al slentend kom je verschillende kerken tegen. San Frediano is een kerk met een prachtige voorgevel (mozaïek waarop de twaalf apostelen met Christus afgebeeld zijn). San Michele in Foro staat op een enorm plein, waardoor je de omvang van de grote kerk goed kunt zien. Het is een marmeren kerk, schitterend!

In Lucca hebben we goede espresso en cappuccino gedronken bij het Jazz Café en later prima geluncht bij Trattoria da Ubaldo. Dit was net buiten het amfitheater. Het was een prima tent met vriendelijke bediening en een leuke locatie om even in de schaduw te zitten, maar ik zou hem niet aanbevelen.

 

Basilica di San Frediano

De Basilica di San Frediano bevindt zich op het gelijknamige plein Piazza San Frediano, het is een Romaanse basiliek uit de 12e eeuw. De kerk is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Lucca, niet gek met zo’n indrukwekkende voorgevel. Deze werd een eeuw na de bouw aangebracht en geeft Hemelvaart van Christus weer. Je ziet hier Jezus met twee engelen en daaronder de 12 apostelen. Basilica di San Frediano is gewijd aan bischop Fridianus. Hij liet in de 6e eeuw een kerk bouwen op deze plaats, welke na zijn dood aan hem werd toegewijd.

Basilica di San Frediano Lucca
Basilica di San Frediano Lucca

Piazza dell’Anfiteatro

Pizza dell’Anfiteatro is een bijzonder plein: wat vroeger een Romeins amfitheater was, is nu een gezellig plein vol met terrasjes. De bouw van het Romeinse amfitheater begon al vlak na Christus, waarna er gladiatorenspelen plaatsvonden. Het opvallende aan het plein is dat het ovaalvormig is en vier ingangen heeft. Aan de Via dell’Anfiteatro – de straat die rondom het plein loopt – zie je nog verschillende stukken van het oude amfitheater.

Piazza dell'Anfiteatro Lucca
Piazza dell’Anfiteatro

Duomo di San Martino

De kathedraal van Lucca – Duomo di San Martino – is een middeleeuwse kathedraal gewijd aan Sint Maarten, deze heilige is afgebeeld op de voorgevel. Alhoewel het een prachtige kathedraal is, zit hij vol met foutjes. In de bogen zit bijvoorbeeld een verschil. De kathedraal zit boordevol met kunstwerken en ook de graftombe van Ilaria del Carretto is erg indrukwekkend.

Duomo di San Martino Lucca
Duomo di San Martino

De stadsmuren van Lucca

Het oude centrum van Lucca is nog volledig omringd door stadsmuren, wanneer je de stad in wil zul je dus door één van de stadspoorten moeten. De stadsmuren worden tegenwoordig vooral door toeristen gebruikt. Het is een leuke route om wandelen of fietsen met onderweg kraampjes en plekken om souvenirs te kopen. Lees meer over de stadsmuren van Lucca op Toscane Tips.

De stadsmuren van Lucca
De stadsmuren van Lucca

San Michele in Foro

Deze kerk ligt net als Basilica di San Frediano aan een gelijknamig plein: Piazza San Michele. Het is kerk gebouwd in Pisaanse-Romaanse stijl en is erg herkenbaar aan de voorgevel. De kerk is gemaakt van veel verschillende soorten marmer, heel bijzonder!

San Michele in Foro in Lucca
San Michele in Foro

Zoals je wel kunt zien en lezen is Lucca een superleuke stad in Toscane, zeker een aanrader! Ben jij wel eens in Lucca geweest, wat waren jouw hoogtepunten?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *