7 x Waarom jij dit jaar nog naar Madrid wil!

7 x Waarom jij dit jaar nog naar Madrid wil!

Madrid is wellicht niet de eerste stad waar je aan denkt als je de Spaanse sferen wil proeven, dan vertrek je misschien toch sneller richting kuststeden zoals Valencia, Malaga of Barcelona. En hoewel deze steden stuk voor stuk uitstekende keuzes zijn, is Madrid een stad die je ongetwijfeld positief gaat verrassen. Júist wanneer je al verschillende Spaanse kustplaatsen hebt bezocht. De Spaanse hoofdstad mag dan geen strand hebben, maar maakt dit dubbel en dwars goed met een rijke cultuur, waanzinnige bouwwerken, luxe winkelstraten en meer groen dan je zou verwachten.

Mocht ik je met dit viertal zinnen nog niet overtuigd hebben: lees en kijk dan vooral verder. Madrid wordt namelijk jouw volgende citytrip!

1. Heel veel groen!

Het komt niet vaak voor dat grote steden zo gevuld en omgeven zijn door parken en natuur. Zoek Madrid maar eens op met Google Maps en je ziet overal groene stukken op de kaart. Wat er extra uitspringt is Casa de Campo: een gigantisch park aan de westzijde van de stad. Dit park is zo groot dat je er zelfs met een kabelbaan overheen kunt om alles te bewonderen (zie foto hieronder). In stad zelf vind je uiteraard ook verschillende parken, waarvan Parque del Buen Retiro het meest bezocht wordt. El Retiro wordt perfect onderhouden en is gevuld met verschillende tuinen, bouwwerken, en vijvers. Genoeg plek om te ontsnappen van het drukke stadsleven dus!

2. Luxe winkelstraten & vintage winkels

Alles wat je hartje begeerd vind je aan de Gran Vía. Deze winkelstraat loopt van Plaza de Cibeles tot aan Plaza de España en het is tevens een van de belangrijkste verkeersaders van de stad. De Gran Vía is gevuld met alle Spaanse modeketens zoals de Zara, Bershka, Stradivarius en Pull & Bear. Maar ook vind je er verschillende sportzaken, interieurwinkels, horecazaken en theaters. En geloof me, je hoeft echt niet op zoek naar deze straat. De kans is 100% dat je via deze weg van de ene bezienswaardigheid van de volgende loopt.

Ook voor de vintage-liefhebber is plaats gemaakt, echter moet je dan niet bij de Gran Vía zijn. De wijk Malasaña (het rechtse gedeelte van de wijk Universidad) is dé hipsterwijk van Madrid en is gevuld met vintagewinkels, hippe koffietentjes en verschillende bars. Met name Calle de Velarde is een aanrader wanneer je op zoek bent naar vintage kleding.

Gran Vía metrostation Madrid

3. Tapas, paella, churros & rooftop bars!

Als echte foodie ga je heel gelukkig worden in Madrid. Van de hipste ontbijt hotspots tot aan traditionele chocolateries en toffe rooftop bars: deze stad heeft alles te bieden waar je maar zin in hebt. Of dit nou traditioneel Spaans is zoals tapas en paella, of bijvoorbeeld hamburgers en sushi. Laat je mueslirepen maar thuis, je komt hier niks te kort!

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de Spaanse keuken, vooral omdat je dat thuis nou eenmaal niet zo snel maakt. Daarnaast is de hoofdstad van Spanje de perfecte plek om de Spaanse keuken te ontdekken toch?

Benieuwd naar de hotspots? Check mijn blog over uit eten gaan in Madrid.

Uit eten in Madrid

4. Waanzinnige bouwwerken

Wat bouwwerken betreft is Madrid net een soort ‘Wenen’ in Spanje. Niet alleen is de stad heel mooi, er staan echt bizar veel prachtige, gigantische bouwwerken in de stad. Zo vind je er onder andere het Koninklijk paleis van Madrid, de Almudena kathedraal en staat tussen al het groen in El Retiro het kristallen paleis (palacio de cristal) verstopt. Denk ook aan musea, theaters en overdekte markten zoals het Prado Museum en Mercado de San Miguel. En dan mogen we de waanzinnige pleinen natuurlijk niet vergeten: Plaza Mayor, Puerta del Sol, Plaza de España en Plaza de Cebiles. Stuk voor stuk prachtige plekken waar je niet weet waar je kijken moet.

Daarnaast ben ik er – na een korte Google research – achtergekomen dat Madrid echt een stad is waar architecten gek op zijn. Er is namelijk een complete mix van bouwstijlen te vinden en naast alle klassiekere gebouwen vind je er ook veel experimenten van moderne architecten.

Ongetwijfeld heb ik hierboven nog geen 10% opgenoemd van alles wat er te zien is, maar je moet natuurlijk ergens beginnen. Hieronder zie je Edificio Metrópolis, een erg fotogeniek gebouw dat aan je aan de Gran Vía vindt.

Edificio Metrópolis

5. Theaters, opera & musea

Ook voor de cultuurliefhebber is Madrid the place to be. Zoals je hierboven hebt gelezen staat Madrid vol met prachtige gebouwen, waaronder veel theaters en musea. Hiervan is Museo del Prado het meest bekend, dit is een van de grootste kunstmusea ter wereld. Uiteraard zijn er voor liefhebbers van andere soorten kunst, archeologie of natuurwetenschappen ook musea te vinden.

Naast de nodige musea is Madrid gevuld met theaters en concertgebouwen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Teatro Real, het prachtige operagebouw van Madrid!

6. Bruisende stad

Madrid is een stad waar altijd wel iets gebeurd. En je hoeft er nieteens zelf naar op zoek, de kans is groot dat je onderweg al verschillende straatartiesten en muzikanten tegenkomt.

Daarnaast zit de stad zit vol met leuke cafés, toffe rooftop bars en clubs waar je je kunt vermaken tot de zon weer op komt. Duik dus vooral – mits je energie over hebt – het uitgaansleven in! Dit is immers een groot onderdeel van de Spaanse cultuur.

Verder vinden er regelmatig festivals plaats, zijn er concerten en kun je uiteraard een wedstrijd van Real Madrid bezoeken. Voor ieder wat wils!

7. In Spanje schijnt altijd de zon!

The rain in spain… Yep, ook in Madrid regent het zelden en kun je (bijna) gegarandeerd genieten van de heerlijke Spaanse zon. Dit maakt het daarom ook de perfecte citytrip voor het voorjaar, najaar en de wintermaanden. Zo was het er tijdens mijn laatste bezoek in begin oktober nog 25 graden met het hele weekend een strakblauwe lucht. Ik zou het echter niet aanbevelen om er middenin de zomer heen te gaan, met een temperatuur van gemiddeld 30 graden is het beslist geen pretje om middenin de stad te lopen. Gewoon lekker iets in mei, oktober of december boeken dus!

Plaza Mayor in Madrid 2

En, heb je de vliegtickets al geboekt? Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben, bekijk dan ook mijn andere Madrid blogs:

La Rosaleda MadridLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *