8 Handige tips voor je citytrip naar Boedapest!

8 Handige tips voor je citytrip naar Boedapest!

Heb je een citytrip naar Boedapest gepland of ben je bezig met het plannen van je trip? In dit blog zet ik al m’n tips op een rijtje om je stedentrip zo simpel mogelijk te maken! Zo weet je precies in welke wijk je moet overnachten, hoeveel geld je ongeveer kwijt bent en met welke maatschappij je het beste naar Boedapest kunt vliegen.

1. Hoeveel dagen heb je nodig om Boedapest te bezoeken?

Tijdens mijn laatste bezoekje aan Boedapest was ik er vanaf donderdagmiddag t/m zondagochtend (bijna drie volle dagen) en dat vond ik wel echt te kort. Zeker als je ook nog een beetje rustig aan wilt doen, af en toe een museum wilt bezoeken of het nachtleven gaat verkennen. Daarom zou ik aanraden om minstens vier dagen of meer naar Boedapest te gaan, al kun je je er ook zeker een week of langer vermaken!

Citytrip naar Boedapest

2. Hoeveel kost een citytrip naar Boedapest?

Boedapest is één van de goedkoopste steden van Europa. Zo betaal je voor een cappuccino vaak niet meer dan €1,50 en kost een maaltijd in een restaurant zo’n €8. Tijdens mijn citytrip was ik denk ik rond de 40 à 50 euro per dag kwijt, waarbij ik ging ontbijten, lunchen, avondeten en nog 2 keer koffie met wat lekkers.

Qua overnachting kun je eigenlijk alle kanten op. Je kunt een goedkoop hostel, een appartementje of een (duur) hotel boeken. Zelf heb ik via booking.com een appartementje voor 120 euro geboekt, 40 euro per nacht. Het openbaar vervoer is in Boedapest ook erg goedkoop, voor ongeveer €8 kun je een week met het ov reizen.

Verder zijn vrijwel alle bezienswaardigheden gratis of moet je een kleine entree betalen. Scheelt ook enorm in de kosten!

3. Hoe betaal je in Boedapest?

In Boedapest hebben ze nog steeds de Hongaarse Forint en vrijwel alles wat je koopt is dus ook in deze valuta. Hoewel je bijna in alle restaurants en winkels wel met de pinpas of creditcard kunt betalen, is het zeker aan te raden contant geld te pinnen. Bijvoorbeeld bij marktjes, bezienswaardigheden of in bussen is het vaak alleen mogelijk met forinten te betalen.

De Hongaarse Forint
De Hongaarse Forint

4. Hoe kom je van het vliegveld naar het centrum van Boedapest?

Er zijn meerdere manieren om van het vliegveld naar het centrum te komen. Zo kun je de taxi nemen, met de shuttlebus gaan of gebruik maken van het openbaar vervoer. Mijn voorkeur gaat er eigenlijk altijd naar uit om met het openbaar vervoer te gaan, aangezien dat vaak ook de methode is waarmee je de rest van je reis de stad verkend.

  • Voor een taxi betaal je ongeveer €20, afhankelijk waar je heen wilt natuurlijk. Als je de bordjes met taxi volgt kom je vanzelf buiten bij de taxistandplaatsen.
  • Een shuttlebus kost zo’n €7 en kun je online vast boeken, er liepen ook mensen in het vliegveld rond die een shuttlebus aanboden.
  • Voor het openbaar vervoer heb je twee opties: bus 100E en 200E.
    • Bus 100E gaat direct vanaf het vliegveld naar Deák Ferenc tér, daar zit ook het belangrijkste knooppunt voor de metro. Je betaalt 900 HUF (ongeveer €3), dit kan bij de buschauffeur of bij de kaartjesmachine. Let op: je kunt niet met een normale ov ticket (24-uurs, 10 rittenkaart) in deze bus. Je moet echt een apart kaartje kopen.
    • Bus 200E gaat van het vliegveld naar metrostation Kőbánya-Kispest, vanaf hier ga je verder met de M3 naar het gewenste metrostation (o.a. Deák Ferenc tér). Hier kun je wel met een normaal ov kaartje in, dus als je op het vliegveld bijv. een 72 uurs kaart hebt aangeschaft kun je daarmee in deze bus. Heb je dat niet? Dan kost een kaartje 350 HUF (ongeveer €1).

5. In welke wijk overnachten?

Sommigen zeggen dat bepaalde gebieden in Boedapest minder veilig zijn (bijvoorbeeld district VIII en de omgeving van het Keleti treinstation). Zelf heb ik daar gelukkig nooit iets van ervaren maar het is wel aan te raden deze gebieden ‘s nachts te ontwijken. De beste wijk om te overnachten is district V, het liefst zo dicht mogelijk bij Deák Ferenc tér (het belangrijkste metrostation). Ook zijn de delen van VI, VII en VIII die aan district V grenzen goede locaties om te overnachten. Vanuit daar kun je de stad makkelijk verkennen, te voet of via openbaar vervoer.

Boedapest in de winter
Boedapest in de winter

6. Met welke vliegmaatschappij kun je het beste naar Boedapest vliegen?

WizzAir is een Hongaarse budgetmaatschappij waarmee je goedkoop naar en door Oost-Europa kunt vliegen. Vooral als je flexibiliteit hebt voor de data kun je een goeie prijs krijgen. Met een beetje geluk heb je al een retourtje vanaf 40 euro. Ook kun je met Transavia naar Boedapest vliegen, daar betaal je vaak wel wat meer.

7. Welk vervoer is het makkelijkste om de stad te ontdekken?

Er zijn meerdere manieren om jezelf door de stad te verplaatsen: taxi, fiets, metro, etc. Zelf ontdek ik Boedapest het liefste met de metro in de tram, die verbindingen lopen door de hele stad heen en vertrekken om de paar minuten. De overige stukken kun je prima te voet afleggen.

Metrostation Rákóczi tér in Boedapest
Metrostation Rákóczi tér in Boedapest

8. Kun je water uit de kraan drinken in Boedapest?

Ja, je kunt water uit de kraan drinken in Boedapest. Bespaar jezelf dus moeite om zware waterflessen naar je hotel of appartement te slepen en vul je flessen gewoon met kraanwater. Kraanwater is niet in heel Hongarije veilig trouwens, in de landelijke gebieden wordt wel aangeraden om flessen water aan te schaffen.

Heb je nog goeie tips voor een citytrip naar Boedapest? Laat het me weten in de reacties!

Liever nog wat extra tips en inspiratie? Bekijk ook mijn andere Boedapest blogs.

Voor het Burchtpaleis
Voor het Burchtpaleis


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *