Bezienswaardigheden Valencia: deze mag je niet missen!

Bezienswaardigheden Valencia: deze mag je niet missen!

Pfoe, waar zal ik eens beginnen. Voordat ik naar Valencia verhuisde interesseerde me Spanje eigenlijk helemaal niks. Het leek me maar een toeristisch land zonder al te veel cultuur. Niets was minder waar. Valencia is een stad die mijn hart heeft gestolen. Ik ben dan ook strontjaloers wanneer ik hoor dat iemand op vakantie mag naar ‘míjn’ stad. Eind augustus 2015 verhuisde ik voor vijf maanden naar Valencia, waar ik stage ging lopen. Samen met de vrienden die ik daar heb leren kennen leefden we bijna een half jaar in een droomwereld. Die stage kwam op de tweede (of derde) plaats. In deze blog ga ik jullie de mooiste plekjes van Valencia laten zien.

1. Plaza de la Reina

Plaza de la Reina was vaak het startpunt van mijn tripjes in het centrum. Letterlijk vertaald betekent Plaza de la Reina ‘het plein van de koningin’. De belangrijkste bezienswaardigheid op dit plein is de Kathedraal van Valencia. Verder zitten er op het plein vooral veel restaurants, ijssalons en souvenirwinkeltjes. Het is overigens ook een bushalte voor veel stadsbussen en er is een taxistandplaats.

Plaza de la Reina in Valencia
Plaza de la Reina

2. De Kathedraal van Valencia

De kathedraal is in de 13e eeuw gebouwd en bestaat uit verschillende bouwstijlen. De klokkentoren van de kathedraal – El Micalet – is te beklimmen. Met meer dan tweehonderd treden krijg je een prachtig uitzicht over de stad, iets wat zeker niet mag missen aan je trip naar Valencia. Naast het uitzicht is de rest van de kathedraal ook erg mooi, om de hele kerk te zien moet je wel een entree betalen.

view kathedraal valencia
Het uitzicht vanaf de Kathedraal van Valencia

3. Plaza de la Virgen

Wanneer je links langs de Kathedraal loopt kom je uit bij Plaza de la Virgen. Op dit plein zie je de achterkant van de Kathedraal en daarnaast vind je de Basiliek van de Maagd van de Hulpbehoevenden. Midden op het plein zit een mooie fontein dat de Turia rivier voorstelt.

Tevens vind je op Plaza de la Virgen één van mijn favoriete restaurantjes: Saona La Virgen. De rest van mijn favoriete restaurantjes vind je in dit blog: Uit eten in Valencia: Mijn 8 favoriete restaurants!

Plaza de la Virgen Valencia
Plaza de la Virgen

4. Ciudad de las Artes y las Ciencias

Aan het begin van het park (Jardín del Turia) staat een gigantisch futuristisch gebouwencomplex. Ciudad de las Artes y las Ciencias staat voor ‘de stad van de kunst en wetenschap’ en is tussen 1989 en 2009 gebouwd. Het complex bestaat uit zes gebouwen, welke allemaal in dezelfde stijl gebouwd zijn. Deze gebouwen hebben allemaal verschillende doeleinden: een 3D bioscoop, een wetenschapsmuseum, een nachtclub, een tropische tuin, een aquarium en nog een zesde gebouw die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia
Ciudad de las Artes y las Ciencias

5. Jardín del Turia

Zoals ik al noemde begint het park bij Ciudad de las Artes y las Ciencias. In het park – dat met een lengte van zo’n 9 km door de gehele stad heen loopt – heb ik veel van mijn tijd in Valencia doorgebracht. Je kijkt er werkelijk je ogen uit: mensen wandelen, fietsen, sporten, relaxen of gebruiken het als ‘indrinkplek’.

Voordat het park op deze locatie werd aangelegd liep er een rivier dwars door Valencia heen. Na een heftige overstroming werd er besloten om Jardín del Turia aan te leggen, een geniaal idee als je het mij vraagt. Het park is één van de redenen waarom Valencia zo bekend is geworden, iets wat je dus zeker niet mag missen tijdens je citytrip naar Valencia. In het park vind je diverse sportterreinen, fonteinen, botanische tuinen en veel palmbomen. Zelf gebruikte ik het park als plek om te lezen en liep ik er regelmatig hard.

Jardín del Turia
Jardín del Turia

6. Mercado Central

De Mercado Central is één van de meest bezochte plekken van de stad en iets wat je zeker niet mag overslaan. In de markthal worden allerlei etenswaren verkocht: vis, groenten, dranken, Spaanse ham, specerijen, noten, enzovoort. Je komt er af en toe ook wat minder smakelijke dingen tegen, maar dat moet je maar voor lief nemen. Alleen de koepel – gemaakt van kristal, keramiek en ijzer – is al een bezienswaardigheid op zich, en zorgt voor een prachtige lichtinval.

Mercado Central Valencia
Mercado Central

7. Plaza Ayuntamiento

Plaza Ayuntamiento is één van de belangrijkste pleinen van Valencia, hier is namelijk ook het gemeentehuis gevestigd. Aan de overkant van het gemeentehuis vind je het postkantoor, waar je zeker even een kijkje binnen moet nemen. Iets wat het plein flink opvrolijkt is de bloemenmarkt die zich midden op het plein bevindt. Verder zit er een grote fontein en vinden de meeste festivals hier plaats.

Plaza Ayuntamiento Valencia
Plaza Ayuntamiento

8. La Lonja de la Seda

La Lonja de la Seda is een zijdebeurs uit de 15e eeuw en was in de Gouden Eeuw van Valencia een belangrijk handelspunt. Sinds 1996 staat het gebouw op de Werelderfgoedlijst. Tegenwoordig is het gebouw geen beurs meer, maar je kunt het wel bezoeken en leren over de geschiedenis van het gebouw.

La Lonja de la Seda Valencia
La Lonja de la Seda

9. Plaza de Toros

In Valencia zit een grote stiervechtarena waar jaarlijks nog steeds stiergevechten worden gehouden. Het enige minpunt aan Valencia als je het mij vraagt, maar wel een groot stuk Spaanse cultuur. Naast de arena vind je Estació del Nord, het treinstation van Valencia.

Plaza de Toros Valencia
Plaza de Toros

10. Het strand

Iets wat Valencia zo perfect maakt is dat de stad aan het strand ligt. Toen ik daar was konden we zelfs begin november nog naar het strand (ja, om te zonnen!). De Spaanse buschauffeurs keken ons natuurlijk wel een beetje gek aan, die liepen al in winterjassen. Op de boulevard zitten allemaal bars en restaurants waar je uit eten kunt gaan of kunt stoppen voor een drankje.

boulevard valencia
De boulevard

Dat was mijn Valencia top 10! Ben jij al een keer naar Valencia geweest? Wat waren je favoriete plekjes?

Lees hier meer blogartikelen over Valencia.

Plaze del Ayuntamiento
Plaze del Ayuntamiento


2 thoughts on “Bezienswaardigheden Valencia: deze mag je niet missen!”

  • Hoi Bregke, wij huren een appartement in Port Saplaya en hebben een hond. Weet jij misschien of de honden in november op het strand daar mogen? Groet, Afra

    • Hi Afra! Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt me dat dat in het najaar geen probleem zou moeten zijn. Bij de Google reviews lees ik dat veel Spanjaarden hun hond meenemen.

      Vlak onder Valencia zit sowieso een hondenstrand (Pinedo) waar veel honden komen.

      Veel plezier alvast!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *