Olifanten spotten in Sri Lanka: op safari door Udawalawe National Park!

Olifanten spotten in Sri Lanka: op safari door Udawalawe National Park!

Olifanten spotten in Sri Lanka: daarvoor is Udawalawe National Park dé perfecte plek. Het is één van de populairste parken in Sri Lanka, samen met Yala National Park. Wij reden van Arugam Bay naar Udawalawe, iets wat eigenlijk totaal niet gebruikelijk was. Na een nacht slapen in het Owl’s Nest stonden we om 5 uur op om op safari te gaan. Flink aan de vroege kant, maar zeker de moeite waard. Benieuwd welke dieren je in Udawalawe kunt spotten, hoe je er komt en hoeveel het kost? Lees dan snel verder!

 

Moeder en baby olifant bij Udawalawe National Park
Moeder en baby olifant bij Udawalawe National Park

 

Op safari in Udawalawe National Park

Al voordat we naar Sri Lanka reisden lazen we van alles over verschillende nationale parken. We kozen ervoor om Udawalawe National Park en Yala National Park te bezoeken. Eenmaal daar vertelden locals ons dat we beter Yala konden overslaan en alleen voor Udawalawe konden kiezen. In Udawalawe is de kans op olifanten spotten namelijk veel groter en ze vertelden ons ook dat een safari door Yala wel 8 uur kan duren.

De safari door Udawalawe National Park duurde ongeveer 3,5 tot 4 uur. We begonnen om 6 uur ‘s ochtends en zaten rond half 11 aan het ontbijt in ons pension. Ik weet niet meer precies hoeveel we betaald hebben, maar het was ongeveer 25 dollar per persoon (entree + jeep).

Op safari door Udawalawe National Park
Op safari door Udawalawe National Park

 

Dieren in Udawalawe National Park

Het Udawalawe National Udawalawe staat bekent om de grote aantallen Aziatische olifanten. De Ceylon-olifant is de minst voorkomende ondersoort van de Aziatische olifant en komt alleen in Sri Lanka voor. In Udawalawe National Park leven zo’n 600 olifanten, waardoor de kans erg groot is dat je er eentje spot. De olifanten kunnen trouwens kiezen tussen Udawalawe en Lunugamvehera National Park, maar de meeste zijn in Udawalawe te vinden.

Olifanten in Udawalawe National Park
Olifanten in Udawalawe National Park

Naast een groot aantal olifanten zul je er veel waterbuffels zien, deze vind je in grote groepen bij plassen water. Ook zagen we krokodillen, herten, salamanders en hagedissen. Er zijn ook ongeveer 10 luipaarden te vinden in Udawalawe, wij hebben er helaas geen gespot.

Hagedissen, waterbuffels, krokodillen en herten in Udawalawe National Park
Hagedissen, waterbuffels, krokodillen en herten in Udawalawe National Park

En ten slotte kun je er allerlei mooie vogels spotten. Zo zagen we verschillende roofvogels, een halsbandparkiet, een ijsvogel en tientallen pauwen.

Halsbandparkiet, roofvogels en pauwen in Udawalawe National Park
Halsbandparkiet, roofvogels en pauwen in Udawalawe National Park

 

Baby olifanten bekijken bij de Elephant Orphanage

We kwamen rond de middag aan in Udawalawe, waar onze gastvrouw ons vrijwel direct vertelde over de Elephant Orphanage. We liepen een stukje vanaf ons verblijf en kwamen precies op tijd bij de opvang aan. Bij de Elephant Orphanage kun je voor ongeveer 500 roepie (ongeveer €2,50) naar binnen. Hier komen langzaam alle baby olifanten om gevoerd te worden. Daarna blijven ze nog even op het terrein om verder te snoepen. Buiten de opvang zit een souvenirwinkeltje waar je allerlei mooie olifant beeldjes, tassen en andere dingen kunt kopen.

Voertijd bij het Elephant Transit Home, Udawalawe
Voertijd bij het Elephant Transit Home, Udawalawe

 

Hoe kom je bij Udawalawe National Park?

Udawalawe is het makkelijkst te bereiken vanaf Ella of Colombo. Wij reden erheen vanaf Arugam Bay, wat blijkbaar heel onpraktisch was, maar met taxi was het prima te doen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BREGKE.NL (@bregke.nl) op

 

 

Verblijven in Owl’s Nest

Overal lazen we dat verblijven in Owl’s Nest een echte must is als je naar Udawalawe gaat. Eenmaal daar begrepen we ook meteen waarom: ze hebben olifanten in de achtertuin!!! Buiten dat is het verblijf ook prachtig. De kamers zijn ruim, mooi aangekleed en de bedden echt heerlijk. Ook was het de eerste fijne douche die we in Sri Lanka hebben gehad. In de achtertuin hangen leuke schommels en kun je lekker chillen. Het enige nadeel aan dit verblijf is eigenlijk dat ze geen wifi hebben, maar ook dat hebben we overleefd. Op de Facebookpagina van Owl’s Nest staan allerlei filmpjes en foto’s van het verblijf en de olifanten.

We hebben onze safari ook bij Owl’s Nest geboekt en werden netjes opgehaald en teruggebracht. Na de safari hebben we genoten van een heerlijk Sri Lankaans ontbijt met curry’s, noedels, vis, gebakken ei en waterbuffel yoghurt (dat laatste was iets minder haha).

Owl's Nest, Udawalawe National Park
Owl’s Nest, Udawalawe National Park

Ik zou een trip naar Udawalawe National Park aan iedereen aanbevelen. We hebben het enorm naar ons zin gehad en veel olifanten en andere dieren gespot. Ook het verblijf in Owl’s Nest is echt een aanrader. Voor het eerst tijdens onze reis hebben we er genoten van een lekker bed en een fijne douche: de ideale plek om even bij te komen van je backpacktrip.

Ben jij al eens op safari geweest? Laat het me weten in de comments!

 

Benieuwd naar mijn andere blogs over Sri Lanka? Bekijk ze hier:

Op safari in Sri Lanka
Op safari in Sri Lanka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *