Citytrip Rome: deze 12 bezienswaardigheden mag je niet missen!

Citytrip Rome: deze 12 bezienswaardigheden mag je niet missen!

Een stad waar je twee landen kunt afvinken? In Rome kan het! Naast Italië (obviously) kun je er namelijk ook Vaticaanstad bezoeken, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. In mei vertrok ik samen met Kelly naar Rome voor een korte citytrip, waar we in drie fantastische dagen de Italiaanse hoofdstad hebben verkend.

Zonder twijfel is Rome een van de mooiste steden die ik in Europa heb gezien. De stad is gevuld met prachtige gebouwen, mooie straatjes en de stralende zon – welke af en toe afgewisseld werd met een regenbui – was ook zeker niet verkeerd. Rome telt extreem veel bezienswaardigheden, waardoor je minimaal drie dagen nodig hebt om de stad te kunnen zien. Zorg er dan ook zeker voor dat je een citytrip naar Rome een beetje voorbereid. Wanneer je pas een aantal dagen van tevoren tickets boekt is de kans groot dat alles is uitverkocht (ik spreek helaas uit ervaring haha).

In dit blog zet ik alle bezienswaardigheden van Rome op een rijtje, enjoy!

Bruggen van Rome

 

1. Colosseum

Het Colosseum in Rome is het enige wereldwonder dat je in Europa kunt vinden. Niet gek dus, dat het de meest bezochte bezienswaardigheid van Italië is. Meer dan zes miljoen toeristen komen jaarlijks op het gigantische bouwwerk af. Amphitheatrum Flavium (de Latijnse benaming van het Colosseum) werd 80 jaar na Christus voltooid en was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Hier organiseerde de keizer gladiatorengevechten en andere shows.

Op de website van het Colosseum kun je fast track tickets kopen voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren boekt, ze zijn namelijk snel uitverkocht!

Entree: €16 voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn.
Website: https://www.il-colosseo.it/nl/
Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Rome

Binnenkant van het Colosseum in Rome

Voor het Colosseum in Rome
Voor het Colosseum in Rome

 

2. Forum Romanum

Een duik nemen in de oudheid van Rome: dat kan in Forum Romanum. Rond het jaar nul was dit het centrum van Rome, alle belangrijke dingen gebeurden op die plek en werden daar beslist. Forum Romanum stond vol met tempels, paleizen, zuilen en andere bouwwerken. Pas aan het einde van de 19e eeuw is Forum Romanum opgegraven en was er helaas nog maar weinig over van de Romeinse gloriedagen.

Vanaf Via dei Fori Imperiali heb je overigens ook een mooi uitzicht op het Forum Romanum, dat is de weg tussen Piazza Venezia en het Colosseum. Dus mocht je het niet per se nodig vinden om naar binnen te gaan, kun je het ook van buitenaf bekijken.

Entree: €16 voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn.
Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Italië

Forum Romanum in Rome
Forum Romanum in Rome

 

3. Palatijn

De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome en is bekend als de heuvel die als eerste bewoond werd. Verschillende keizers bouwden er hun paleis en volgens de Romeinse mythologie was dit ook de locatie waar Romulus en Remus gevonden werden door de wolven.

Het was me aan het begin een beetje onduidelijk wat nou precies het verschil was tussen Forum Romanum en de Palatijn. To be honest is me dat – na een lange zoektocht op internet – nog steeds niet volledig helder geworden. Niet zo gek ook, want het Forum Romanum en Palatijn lopen in elkaar over, zonder duidelijke scheidingslijn. Je kunt dus ook gemakkelijk met je combiticket van de ene naar de andere bezienswaardigheid lopen!

Entree: €16 voor een bezoek aan het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn.
Adres: Via di San Gregorio, 30, 00186 Rome

 

4. Pantheon

Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. De immens grote tempel werd 27 jaar v.Chr. gebouwd en na een aantal verwoestingen en branden werd het gebouw in de 2e eeuw in de huidige vorm herbouwd. Oorspronkelijk diende het Pantheon als een tempel, maar in de 7e eeuw is het gebouw omgedoopt tot kerk en heeft het tegenwoordig zelfs de eretitel basilica minor. 

Naast de interessante geschiedenis is het Pantheon beroemd vanwege de gigantische koepel, welke een diameter van maar liefst 43,3 meter heeft. In het midden van de koepel zit een gat van bijna 9 meter (de oculus), als het gaat regenen vallen de druppels hier dus gewoon doorheen. De oculus zorgt ervoor dat het gebouw bestand is tegen aardbevingen en is tevens de enige lichtbron.

Entree: Gratis, er kunnen wel enorme rijen voor de deur staan.
Website: https://www.pantheonroma.com/en/
Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Rome

Het Pantheon in Rome
Het Pantheon in Rome

 

5. Trevifontein

Gooi er een muntje in en je zult sowieso een keer terugkeren naar Rome, aldus de legendes. Of dat helemaal waar is weet ik niet, maar aan de hordes toeristen te zien gelooft de halve wereldbevolking er wel in. Wij zijn er – na uiteraard ook zelf een muntje in de fontein te hebben gegooid – dan ook vrij snel weer weggegaan. Veel te druk!

Fun fact: de fontein levert Rome jaarlijks meer dan een miljoen euro op!

Entree: Gratis.
Adres: Piazza di Trevi, 00187 Rome

Trevifontein in Rome
De Trevifontein in Rome

 

6. Vaticaanstad

Een land in een stad, bijzonder is het zeker. Al helemaal als je bedenkt dat deze dwergstaat volledig om het Rooms-Katholieke geloof draait en de Paus het staatshoofd is. Maar zelfs als je niets met de katholieke kerk hebt, is het een must-see voor iedereen wie in Rome is. Niet alleen kun je het prachtige plein en de immens grote Sint-Pietersbasiliek van dichtbij bewonderen, maar vind je bij de Vaticaanse Musea ook nog eens de meest beroemde kunstwerken ter wereld. In principe kun je vanaf alle hoeken Vaticaanstad betreden, echter krijg je vanaf Via della Conciliazione het mooiste uitzicht.

Entree: Gratis.
Website: https://www.vaticanstate.va/en/
Adres: Città del Vaticano, 00120 Vatican City

Vaticaanstad
Vaticaanstad

 

7. Sint-Pietersbasiliek

Wanneer je Vaticaanstad binnenkomt zal de Sint-Pietersbasiliek (officieel Basilica di San Pietro in Vaticano) waarschijnlijk direct je aandacht grijpen: de immens grote kerk heeft namelijk een oppervlakte van 15.160 m2 en is daarmee de grootste ter wereld. De kerk die je hier ziet is echter niet de originele Sint-Pietersbasiliek. Al in 324 werd de eerste Sint-Pietersbasiliek gebouwd en na bijna 1200 jaar verkeerde deze in zo’n slechte staat dat de kerk is herbouwd. De bouw begon in 1506 en pas 120 jaar later was het af, waarbij vijf verschillende architecten zich één voor één hebben bemoeid met het ontwerp.

Eenmaal in de kerk word je overspoeld door alle pracht en praal die zich achter de grote muren verschuilt. Ieder hoekje van de basiliek is versierd en alles heeft weer een eigen betekenis of belangrijke geschiedenis. Tevens huist de Sint-Pietersbasiliek verschillende beroemde kunstwerken, zoals de Pieta van Michelangelo.

Een mooi uitzicht over Vaticaanstad? Die krijg je vanaf de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Deze is maar liefst 136,6 meter hoog en je zult 551 treden moeten nemen om de top van de koepel te bereiken. Eenmaal bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en de omliggende wijken van Rome. Toegang tot de koepel kost €8. Geen zin in 551 traptreden? Voor €2 extra kun je ook een stukje met de lift.

Tip: Wil je de Sint-Pietersbasiliek graag van binnen bewonderen? Koop dan een skip-the-line ticket om te zorgen dat je niet in de rij hoeft te staan. Toen wij er waren stond over de gehele lengte van het Sint-Pietersplein een rij met mensen die de kerk graag wilden bezoeken. Nog handiger: bezoek eerst de Vaticaanse musea. Vanaf daar kun je gemakkelijk de basiliek binnenlopen zonder in de rij te staan.

Entree: Gratis (€8 voor de koepel).
Website: www
Adres: Città del Vaticano, 00120 Vatican City

De Sint-Pietersbasiliek in Rome
De Sint-Pietersbasiliek

 

8. Vaticaanse Musea

In Vaticaanstad vind je tevens een van de grootste musea ter wereld: de Vaticaanse Musea. Deze bestaan uit maar liefst 26 verschillende musea en hebben in totaal een lengte van 7 kilometer (!!!) aan kunst. Het is dan ook niet aan te raden om dit allemaal in één dag te bekijken. In 54 zalen kun je de vele kunstwerken bewonderen welke verschillende pausen al sinds de 16e eeuw hebben verzameld. Je vind er een enorme variatie aan kunst: van werken uit de oudheid tot regilieuze voorwerpen en zelfs moderne kunst. Het hoogtepunt van de Vaticaanse musea is de Sixtijnse kapel, daarover vertel ik hieronder meer.

Entree: €17 voor een bezoek aan de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel.
Website: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html
Adres: Città del Vaticano, 00120 Vatican City

Vaticaanse Musea
Vaticaanse Musea

 

9. Sixtijnse Kapel

Zonder enige twijfel vind je in de Sixtijnse Kapel de meest indrukwekkende kunst van heel Rome. De kapel is vernoemd naar paus Sixtus IV, wie de opdracht heeft gegeven voor de bouw. Een van de beroemdste kunstwerken is ‘De schepping van Adam’ van Michelangelo, welke op het plafond van de kapel is geschilderd. Daarnaast zul je er werken van onder andere Botticelli, Perugino en Ghirlandaio tegenkomen.

Maar de Sixtijnse Kapel dient als veel meer dan ‘slechts’ de locatie voor deze prachtige kunstwerken. De kapel is tevens de Pauselijke hofkapel waar nog regelmatig belangrijke vieringen plaatsvinden. En nog belangrijker: het is de locatie waar de nieuwe Paus wordt gekozen. Tijdens dit keuzeproces (Conclaaf) komt er twee keer per dag rook uit de schoorsteen: grijze rook wanneer er nog geen keuze is gemaakt en witte rook wanneer ze een besluit hebben gemaakt.

De Sixtijnse Kapel maakt onderdeel uit van de Vaticaanse Musea en je zult dus een kaartje moeten aanschaffen om de kapel te bezoeken.

Entree: €17 voor een bezoek aan de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel.
Adres: Città del Vaticano, 00120 Vatican City

 

10 . Spaanse trappen

Laat je niet misleiden door de prachtige foto’s van de Spaanse Trappen zonder hordes toeristen, tenzij je om 6 uur ‘s ochtends opstaat ga je dat niet meemaken. Tijdens ons bezoekje aan de Spaanse Trappen was vrijwel de gehele trap bedekt met toeristen en het plein ervoor ook! Ondanks de drukte is het uiteraard zeker een must-see in Rome.

Aan Piazza di Spagna – een plein vlakbij verschillende grote winkelstraten – vind je de Spaanse trappen (officieel Scalinata della Trinità dei Monti). Deze zijn in de 18e eeuw gebouwd en vormen de weg tussen het plein en Trinità dei Monti, een Franse kerk. Aangezien de trappen in opdracht van de Fransen zijn gebouwd is de benaming ‘Spaanse trappen’ eigenlijk helemaal niet logisch. Echter stond de Spaanse ambassade in de 18e eeuw op Piazza di Spagna (plein van Spanje), vandaar dat ze ook wel de Spaanse trappen worden genoemd.

Entree: Gratis.
Adres: Piazza di Spagna, 00187 Rome

De Spaanse Trappen in Rome
De Spaanse Trappen in Rome

 

11. De mooiste pleinen van Rome

Want wat is nou een stad zonder pleinen? Net als alle andere grote steden zijn er in Rome veel pleinen waar je cultuur kunt opsnuiven, prachtige architectuur kunt bewonderen en uiteraard ook de gezelligheid kunt opzoeken!  Zo kun je bij Campo de’Fiori ‘s ochtends een bezoekje brengen aan de markt en ‘s avonds terugkomen voor een hapje en een drankje. Niet veel verderop zit Piazza Novana, een rechthoekig plein met prachtige architectuur en mooie fonteinen. De mooiste bezienswaardigheid die je er kunt vinden is Sant’Agnese in Agone, een kerk uit de 17e eeuw.

Vlakbij Villa Borghese en de Spaanse trappen zit Piazza del Popolo, een bijzonder ovalen plein. Hoewel de letterlijke vertaling ‘plein van het volk’ is, heeft het plein haar naam te danken aan populieren. In het midden van het plein staat de Egyptische obelisk, verder zijn er drie mooie kerken te bewonderen. Via de trappen kun je de Pincio heuvel beklimmen en ook bij Villa Borghese komen, het openbare park van Rome.

Het mooiste plein naar mijn idee is Piazza Venezia, daar zijn we tijdens onze citytrip meerdere keren langsgekomen. Piazza Venezia is vernoemd naar Palazzo Venezia, een rechthoekig paleis op de hoek van het plein. Echter valt het monument voor Victor Emanuel II veel meer op. Dit prachtige stukje architectuur torent hoog boven het plein uit en eist – geheel terecht – alle aandacht op.

Piazza Venezia in Rome
Piazza Venezia in Rome

 

12. Villa Borghese

Nog niet uitgekeken? Breng dan een bezoekje aan Villa Borghese. Dit prachtige stukje groen ligt vlakbij de Spaanse Trappen en is de perfecte plek om even te ontsnappen van de stadsdrukte. Het park is vernoemd naar de familie Borghese, welke het landgoed tot begin 20ste eeuw in bezit had. Tegenwoordig is het eigendom van de gemeente Rome en omgedoopt tot openbaar park. Wij zijn er zelf helaas niet aan toegekomen, twee en een halve dag in Rome is toch net te kort! Goede reden om nog eens terug te gaan. 😉

Entree: Gratis.
Adres: Piazzale Napoleone I, 00197 Rome

 

Zoals je wel kunt zien is Rome een betoverend mooie stad met meer dan genoeg bezienswaardigheden. Maar vergeet ook zeker de rest van de stad niet. Overal waar je kijkt zijn leuke straatjes, mooie gebouwen, bruggen en andere prachtige verschijningen te vinden. Daarnaast moet je tijdens een vakantie in Italië uiteraard ook tijd overhouden om je vol te proppen met al het goddelijke eten!

Lees ook mijn andere blogs over Rome:

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BREGKE.NL (@bregke.nl) opLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *