6 x waarom Madrid in december een goed idee is

6 x waarom Madrid in december een goed idee is

Tijdens mijn stage in Valencia ben ik samen met mijn huisgenootje Emma een weekendje naar Madrid gegaan. Aangezien er op 6 en 8 december feestdagen waren in Spanje, hadden we een lang weekend. We gingen op een zaterdag weg (met Sinterklaas) en kwamen de dinsdag erop weer aan in Valencia.

Madrid ligt midden in Spanje en heeft een heerlijk klimaat. Het is er (bijna) altijd zonnig en écht vriezen zal het er ook zelden doen. Ondanks dat Madrid een gigantische stad is, voelt het centrum lekker knus en gezellig aan. Er is van alles te zien en te beleven, je vervelen is dan ook zeker geen optie in deze stad. Bij Spanje denk je waarschijnlijk vooral aan de zomer, maar ik ga je uitleggen waarom Madrid ook in december een geweldig idee is!

Winter in Madrid
Plaza Mayor in Madrid

1. Kerstmis
Ik hoeft je vast niet te vertellen dat in een Katholiek land als Spanje, Kerstmis uitgebreid gevierd wordt. Ook is familie ontzettend belangrijk voor Spanjaarden. Ze beginnen al een maand van tevoren met het kopen van cadeautjes. Je zult dan ook omringt worden door lichtjes als je in december Madrid bezoekt. Gebouwen worden prachtig versierd, de straten worden verlicht en ook vind je overal de mooiste en grootste kerstbomen. Houd er wel rekening mee dat als je tijdens Kerstmis in Madrid bent, veel restaurants en barretjes gesloten kunnen zijn!

2. Aangenaam temperatuurtje
Nou, ik ga je natuurlijk niet beloven dat de zon continu schijnt of dat je er 20 graden zult aantreffen. Maar het is in elk geval een stuk beter dan in Nederland. De temperatuur is zo’n 3 tot 10 graden in december en januari. Neem dus zeker je winterjas, sjaal en handschoenen mee! Wij hadden ontzettend lekker weer, de zon scheen bijna alleen maar. Dat betekende dat we heerlijk buiten hebben kunnen zitten en af en toe zelfs onze jas uit hebben kunnen doen. Ook merk ik zelf altijd dat ik na een paar dagen zon, heel erg opknap. Een beetje vitamine D kan nooit kwaad of wel?!

Madrid in de winter

3. Spaanse churros
En als je het dan toch echt koud krijgt, kun je jezelf opwarmen met een paar heerlijke Spaanse churros. Churros zijn een soort van gefrituurde, zoete deegstengels. Je kunt ze eten met suiker of in warme chocolade dompelen. Deze heerlijke zoete lekkernijen worden vaak in het najaar en de winter gegeten. Er zijn ook speciale zaken waar je churros kunt halen, deze heten churrerías. Eigenlijk vind je in elke straat wel een leuk plekje waar je ze kunt eten. Wij hebben ze bij Valor gehaald, heerlijk in de zon met een kopje koffie en een portie churros. (Let niet op mijn cafe con leche, ik heb alles over de rand laten vallen. Oeps!)

Churros eten bij Valor in Madrid
Churros eten bij Valor in Madrid

4. Bezoek kerstmarktjes
Ik had het er in het eerste punt al over: Kerstmis is huge in Spanje. Op het bekendste plein van Madrid, Plaza Mayor, is een gezellige kerstmarkt te vinden. Ook als je niks wilt kopen is het sowieso het bekijken waard, het is altijd mooi versierd en er staat een grote kerstboom. Overigens is de hele stad gevuld met leuke kraampjes en kleine marktjes. Ook de kledingwinkels en warenhuizen zijn helemaal in Kerstmis sfeer en bieden diverse kortingen aan. Echter is de échte sale pas na 6 januari, wanneer 3 koningen voorbij is.

5. Genieten van Spaanse wijn in de Spaanse zon
Terwijl je familie en vrienden in Nederland gedwongen zijn om binnen te gaan zitten (of liever thuis blijven omdat het zó koud is), kun jij gewoon het terras op. Het is misschien niet extreem warm, maar als de zon schijnt is buiten zitten héérlijk. En wat is dan beter dan een Spaans wijntje? Wij gingen in ons weekend Madrid naar een dakterras. Daar keken we zo over de hele stad heen. Heb je wat minder te besteden? Haal dan wat lekkers in de supermarkt en ga naar Jardines de del Buen Retiro.

Madrid wijn dakterras
Wijntjes in Madrid bij Círculo de Bellas Artes

6. Theater, concerten en musicals
December geeft mij altijd zo’n gezellig en knus gevoel. Het is dan ook het perfecte moment om naar een voorstelling te gaan met je lover, vrienden of familie. Je zou er misschien niet zo 123 aan denken, maar Madrid is gevuld met theaters! En ook al is het meeste in Spaans, vaak blijft het leuk om naar te kijken (en luisteren). Wij kwamen er tijdens ons weekend helaas net iets te laat achter dat The Lion King draaide, we moesten namelijk onze trein halen.

Dus, ben jij overtuigd? Let me know!

Madrid kerstmis
Madrid in december


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *