Alle bezienswaardigheden van Wenen op een rij!

Alle bezienswaardigheden van Wenen op een rij!

Samen met mijn ouders maakte ik een korte citytrip naar Wenen voordat ik naar Boedapest verhuisde. In ongeveer 12 uur tijd reden we van de Achterhoek naar de prachtige Oostenrijkse stad, waar we in een mooi Airbnb verbleven. Met 3 reisgidsen op zak hebben sleepte ik mijn ouders vrijwel de gehele stad door. Soms met een beetje tegenzin, bij elk bankje en stukje gras gingen ze even ‘rusten’. Ik zet alle bezienswaardigheden op een rijtje die je écht niet mag missen!

1. Schloss Schönbrunn

Waarschijnlijk het bekendste plekje van Wenen, ook zeker een van de mooiste. Zelfs als je geen die-hard Sisi fan bent is het super interessant om rond te lopen in het kasteel. Wij kozen voor een verkorte tour, waarbij we door ongeveer 20 kamers werden rondgeleid. Binnen wordt je helemaal betoverd door alle mooie zalen, kunst en interessante verhalen.

Schloss Schönbrunn Wenen
De voorkant van Schloss Schönbrunn in Wenen

 

2. De paleistuin

Achter het paleis verschuild zich een gigantische tuin. In het park verschuilen zich tientallen tuinen, fonteinen, monumenten en ook de dierentuin bevindt zich hier. Loop ook naar de Gloriette (het gebouw aan het einde van de tuin). Het is een flink stuk naar boven, maar het uitzicht is het zeker waard!

Schloss Schönbrunn Wenen
De paleistuin van Schloss Schönbrunn

 

3. De Stephansdom

Na Schönbrunn is de Stephansdom één van de must-sees van Wenen. De buitenkant van de kathedraal is al een kunstwerk op zich. Ook van binnen is het een prachtig en wanneer je naar boven klimt kijk je over de hele stad heen.

Stephansdom uitzicht Wenen
Uitzicht vanaf de Stephansdom

 

4. Prater

Prater is een park in Wenen, waarvan een groot deel een attractiepark is. Met name het reuzenrad is erg bekend. Het park ligt een stuk van de stad af, maar met de metro is het goed te bereiken. We hebben hier ongeveer 2 uurtjes doorgebracht en zijn hier ook uit eten gegaan. Ik vond het écht de moeite waard, een leuke afwisseling na dagen door de stad te hebben gelopen.

Reuzenrad Prater Wenen
Het reuzenrad in park Prater

 

5. Schloss Belvedere

Nog zo’n prachtig paleis met tuin is Schloss Belvedere. Net als Prater ligt deze een stukje van de andere bezienswaardigheden af. Wanneer je langs het paleis loopt kom je bij de mooie tuin. Deze is niet zo groot als Schönbrunn, maar zeker indrukwekkend.

Schloss Belvedere Wenen
Schloss Belvedere

 

6. De Karlskirche

Een prachtige kerk met een leuk parkje eromheen. Ideaal om even tot rust te komen!

Karlskirche Wenen
De Karlskirche

 

7. De Hofburg

Midden in de stad vind je de Hofburg, een paleis midden in Wenen. Bij de Hofburg bevinden zich ook onder andere de Nationale Bibliotheek en de Spaanse rijschool.

Hofburg Wenen
De Hofburg

 

8. Maria-Theresien-Platz

Wanneer je door de Hofburg heen loopt kom je bij het Maria-Theresien-Platz. Hier zitten ook het Natuurhistorische museum, het Kunsthistorische museum en het Museums Quartier.

Maria Theresien Platz
Het Maria Tereza standbeeld en het Kunsthistorische Museum

 

9. De Donau

Niet het mooiste deel van de stad, maar zeker niet overslaan. Langs de Donau zitten allerlei leuke cafeetjes en winkels.

Donau Wenen
De Donau

 

10. Hotel Sacher

Iedereen wie al eens in Wenen is geweest zal je vertellen over de heerlijke Sachertorte. Dit is een chocolade taart gemaakt in Hotel Sacher, een beroemd vijfsterrenhotel. Geniet van een Wienermelange met een stukje taart!

Hotel Sacher Wenen
Hotel Sacher

 

11. De Votiefkerk

Een prachtige kerk met een park om te relaxen. Eén van de belangrijkste neogotische bouwwerken ter wereld.

Votiefkerk Wenen
De Votiefkerk

 

12. De Universiteit van Wenen

Om de hoek van de Votiefkerk zit de Universiteit. We probeerden nog even binnen te loeren maar dat lukte helaas niet.

Universiteit Wenen
De Universiteit van Wenen

 

13. Het Stadhuis

Een stukje verderop bevindt zich het stadhuis van Wenen (Wiener Rathaus). Er zijn regelmatig evenementen bij het stadhuis. Toen wij er waren was er een foodtruck festival en een filmfestival.

Wenen stadhuis
Het stadhuis van Wenen

 

14. Het Burgtheater

Aan de overkant van het stadhuis vind je het Burgtheater. Ook hier stonden allerlei leuke kraampjes met eten en drinken.

burgtheater wenen
Het Burgtheater

 

15. Het parlementsgebouw

De laatste bezienswaardigheid van dit lijstje is het Parlementsgebouw van Oostenrijk. Een prachtig gebouw in Griekse stijl. Zowel de eerste als tweede kamer hebben hier hun zetel.

Parlementsgebouw Wenen
Het parlementsgebouw

 

Wat vinden jullie de mooiste plekjes van Wenen?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *