Top 5 lekkerste Italiaanse gerechten in Toscane!

Top 5 lekkerste Italiaanse gerechten in Toscane!

Gastblog #1: Geschreven door Mijke: Ciao! Ik ben door Bregke gevraagd om een gastblog over Italië te schijven en dat heb ik gedaan! In deze blog schrijf ik over mijn vakanties in Toscane en geef ik tips over leuke steden, dorpjes, lekkere koffie- en eettentjes. Ook vertel ik wat je van de Chiantistreek kunt verwachten en hoe je je net als mij even als ‘ echte ‘ Italiaan tussen de glooiende wijnvelden waant! Enjoy!

 

Toscane, Italië

 

Eten in Toscane

Eten in Toscane is een feestje! Het leukste aan het eten in Italië vind ik de gezelligheid en hun uitgebreidemanier van tafelen: drie gangen en daarna volgt het toetje of de koffie (YAY!). Bekende voorgerechten (antipasto) in Italië zijn bruschetta met verschillende soorten beleg en ham met meloen. Ook vleeswaren zoals prosciutto en salami zijn populaire voorgerechten bij de Italianen. Wij moesten wel lachen toen we voor een pasta (ik) en een pizza (mijn vriend) als hoofdgerecht bestelden. De pasta werd netjes na de antipasto neergezet en de pizza kwam pas toen de pasta op was. De pasta hoort in Italië namelijk bij het gerecht voor het hoofdgerecht (primo piatto). De porties pasta lijken in Italië ook aanzienlijk kleiner dan hoe wij ze in Nederland bereiden als hoofdgerecht (voor mij alsnog een prima vullend lunchgerecht!). De pizza en andere hoofdgerechten horen vervolgens bij piatto principale. Een lekker hoofdgerecht is wild boar. Dit lijkt een beetje op het Nederlandse draadjesvlees en maken ze vaak aan met een lekkere dikke saus. Als laatst volgt natuurlijk het dessert / dolce. Mijn lievelings is de tartufo. Dit is een bol vanille ijs met rondom chocolade smaak en cacao poeder (mmmm!! En dan vaak ook nog eens met een shot espresso!).

Tip: Italianen berekenen hun bedieningskosten door op de bon. De zogeheten ‘coperta’ bedraagt vaak 1-2 euro per persoon.

Eten in Toscane, Italië

 

Dit is mijn top 5 (na-)gerechten in Italia:

1. Bruschetta al Pomodoro

Bruschetta is echt een geweldig gerecht om mee te starten. Het is lekker fris (tomaat), krokant (geroosterd brood) en vult niet te erg, waardoor je nog voldoende ruimte over hebt voor je hoofdgerecht. Ik maak het ook vaak thuis door tomaat klein te snijden, er een gesnipperd uitje doorheen te mengen, teen knoflook, fijngesneden basilicum en ten slotte peper en zout. Ciabatta in plakjes snijden, roosteren en je bent klaar!

Bruschetta al pomodoro italië

 

2. Tartufo

Ik omschreef deze al eerder als mijn favoriete dessert: tartufo. Het is een bol vanille ijs die met cacao poeder bestrooid is. Als je goede tartufo hebt, zit er ook nog een laagje chocolade/tuffelijs rondom het vanille ijs. Heerlijk! Tip: bestel hem met een shot espresso.

Tartufo

 

3. Pizza

Dit gerecht heeft geen toelichting nodig.

Italiaanse pizza

 

4. Pasta

De pasta in Italië wordt eenvoudig en in kleine porties geserveerd. Het valt op dat wij onze pasta’s in Nederland volgooien met groente en vlees, maar dat Italianen dit gerecht eigenlijk heel erg minimaal houden. Hierdoor is het lekker zacht en vind ik de smaakbeleving veel sterker.

Italiaanse pasta en lasagne

 

5. Wild Boar

Wild Boar (wild zwijn): het favoriete gerecht van mijn vriend. Hij omschrijft het als een soort draadjesvlees dat in ieder restaurant weer anders wordt geserveerd. De ene keer met een Chianti Wijnsaus, de andere keer in een soort ragoutsaus. Iedere keer weer verrassend lekker!

Italiaanse wild boar

 

Dat was mijn top 5 favoriete Italiaanse gerechten! Houd dit blog in de gaten voor de rest van de blogreeks!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *