8 dingen die je echt gezien moet hebben in Berlijn!

8 dingen die je echt gezien moet hebben in Berlijn!

Eind september ging ik met een vriendin naar Berlijn. Vlak over de grens stapten we op de trein en na 4,5 uurtjes kwamen we aan op het centraal station in Berlijn. Zoals je op de foto’s wel kunt zien hadden we abnormaal goed weer voor eind september, we liepen zelfs in t-shirtjes rond: heerlijk. Met het zonnetje, de mooie architectuur, rijke geschiedenis en vele hotspots was Berlijn echt dé ideale citytrip. Hier zet ik de bezienswaardigheden van Berlijn op een rijtje!

1. De Berliner Dom

Eén van de belangrijkste kerken van Berlijn is de Berliner Dom, en erg fotogeniek is die ook! Vanaf de Friedrichsbrücke heb je een prachtig uitzicht over de Berliner Dom en de Alte Nationalgalerie. Wanneer je over de brug loopt richting de kerk, krijg je een nog beter zicht over de kerk. Op de Friedrichsbrücke staan ook verschillende kleine souvenirkraampjes en kunstenaars.

De Berliner Dom bezienswaardigheid Berlijn
De Berliner Dom

2. Reichstag

Nadat het Rijksdaggebouw in 1933 is afgebrand, is in 1999 het gebouw weer in gebruik genomen als het Duitse parlementsgebouw. Wie de brand destijds gesticht had is nooit bekend geworden, al is het vermoeden dat Hitler de opdracht heeft gegeven. Na de brand nam Hitler namelijk de macht over Duitsland. Na de hereniging van Oost en West Duitsland werd de Reichstag herbouwd en sindsdien staat deze erbij zoals op de foto hieronder. Met name de grote ronde koepel is opvallend aan het gebouw. Niet gek dat het één van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn is.

Bezienswaardigheden Berlijn: Reichstag
De Reichstag in Berlijn

3. East Side Gallery

Door de hele stad heen vind je restanten van de Berlijnse muur. Extra bijzonder is de East Side Gallery. Een indrukwekkend kunstwerk van meer dan een kilometer lang, met een boodschap waar je niet om heen kunt. Na de val van de muur hebben meer dan 100 kunstenaars de muur samen beschilderd. Het is een klein stukje van het centrum af, maar met het ov prima te bereiken. Dit stukje Berlijn is een echte must-see.

Bezienswaardigheden Berlijn: East Side Gallery
East Side Gallery

4. Brandenburger Tor

Vlakbij het Reichstag vind je de Brandenburger Tor, een belangrijke poort in Berlijn. Tijdens de koude oorlog was het verboden door de poort te lopen, daarom is de Brandenburger Tor het symbool voor de hereniging van Duitsland. Toen wij er waren was er een lichtfestival gaande, vandaar de hekken.

Bezienswaardigheden Berlijn: Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor

5. Het Holocaustmonument

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn en misschien nog wel indrukwekkender dan de East Side Gallery: het Holocaustmonument. In het Duits heet het de ‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’. Het monument bestaat uit bijna 3000 blokken met verschillende hoogtes, ook de vloer verschilt van hoogte. Wanneer je erdoorheen loopt zou dit het gevoel moeten geven wat de Joden ook voelden tijdens de Tweede Wereldoorlog: desoriëntatie en isolatie. Zelf kreeg ik dat gevoel er niet bepaald bij, maar indrukwekkend was het zeker.

Bezienswaardigheden Berlijn: Holocaustmonument
Het Holocaustmonument

6. De Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is een plein die drie belangrijke gebouwen met elkaar verbindt: de Deutscher Dom, de Französischer Dom en het concertgebouw: Konzerthaus Berlin. De ideale hotspot om drie bezienswaardigheden in één te zien!

Bezienswaardigheden Berlijn: Gendarmenmarkt
De Gendarmenmarkt

7. Fernstehturm

Je ziet hem werkelijk vanuit elke hoek van de stad: de Fernstehturm. Niet gek, want met 368 meter is dit het hoogste gebouw van Berlijn. De televisietoren staat bij Alexanderplatz, een bekend plein. Veel radio- en televisiezenders worden vanaf deze mast uitgezonden. Ook zit er een uitzichtplatform op 200 meter hoogte.

Bezienswaardigheden Berlijn: Fernsehturm
De Fernsehturm

8. Street art door de heel stad heen

Misschien apart, maar ik vond de bouwvallige straatjes prachtig. Overal door de stad vind je street art, met name op plekken die verbouwd werden. Een stuk leuker dan al die perfecte, afgewerkte straatjes toch?

Street art in Berlijn
Street art in Berlijn

Berlijn was echt super, ik wil eigenlijk nu al terug. Zijn jullie al eens in Berlijn geweest? En wat vonden jullie de beste bezienswaardigheden van Berlijn? Let me know!

Berliner Dom Berlijn

East Side Gallery Berlijn: Du hast gelernt was Freiheit heisst und das vergiss nie mehrLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *