Citytrip Salzburg in de winter: 8 keer wat te zien & doen!

Citytrip Salzburg in de winter: 8 keer wat te zien & doen!

Salzburg, de stad van Sound of the Music, Mozart en lekkere chocolaatjes. Het is alsof je in een sprookje stapt wanneer je Salzburg binnenloopt: overal waar je kijkt staat een gebouw, fontein of standbeeld met een culturele achtergrond. Het is dan ook niet voor niets dat Altstadt Salzburg (de oude binnenstad) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

In 2015 bezocht ik de stad voor het eerst met mijn moeder, en dit jaar gingen we weer. Gelukkig maar, want ik had langer niet genoeg goede foto’s om deze blog te schrijven. Dit keer scheen de zon helaas niet zo lekker als tijdens ons vorige bezoekje aan Salzburg, en hebben we het ook flink koud gehad. Maar we hebben ons zeker vermaakt! In deze blog vertel ik jullie precies wat er allemaal te zien is in deze sprookjesachtige stad.

Bregke in Salzburg

Festung Hohensalzburg

Let’s start with the obvious: Festung Hohensalzburg is één van de meest significante gebouwen in Salzburg. Google naar Salzburg en de burcht staat op alle foto’s. Niet heel gek natuurlijk, als je bekijkt dat Festung Hohensalzburg zo’n 80 meter boven de binnenstad uitsteekt. Met een treintje kom je gemakkelijk bij het middeleeuwse kasteel. Hier kun je rondlopen over de kasteelmuren en een rondleiding nemen door het kasteel. Vanaf de kasteelmuren wordt je getrakteerd op een prachtige uitzicht over de stad.

Uitzicht vanaf Schloss Hohensalzburg

Schloss Mirabell en de Mirabell Gardens

Dit prachtige paleis is laten bouwen door Aartbisschop Wolf Dietrich voor zijn minnares en zijn 15 kinderen. Vanwege het celibaat mocht hij geen relatie hebben dus bij hoog bezoek verbleef zijn gezin in Schloss Mirabell. Van de vele zalen is de Marble Hall veruit de mooiste. De zaal wordt beschouwd als één van de mooiste trouwzalen ter wereld. De trappen in het paleis zijn overigens ook een bezienswaardigheid op zich.

De Marble Hall in Schloss Mirabell
De Marble Hall in Schloss Mirabell

Het Mirabell Paleis en haar tuinen zijn niet alleen zo populair vanwege deze geschiedenis of omdat ze zo mooi zijn. De Mirabell paleistuin werd namelijk gebruikt als filmlocatie voor de film The Sound of Music tijdens het nummer ‘Do-Re-Mi’. Veel fans van de film bezoeken het de paleistuinen om deze reden. Vanuit de tuin kijk je overigens precies uit op Festung Hohensalzburg, een bijzonder gezicht. ‘s Winters is de tuin helaas niet zo mooi als in de zomer, maar het paleis zelf wordt er zeker niet minder op.

De Mirabell Gardens in Salzburg
De Mirabell Gardens in Salzburg

De Getreidegasse

De Getreidegasse is een drukke winkelstraat in het hart van Salzburg. De straat is gevuld met winkels als Louis Vuitton, Hermès en dure juwelierszaken. Van oorsprong is de Getreidegasse alleen gevuld met dure winkels, maar tegenwoordig vind je er ook de Zara, H&M en andere zaken. Wat deze winkelstraat zo uniek maakt zijn de kunstige en kleurrijke uithangborden. Om de sfeer van de straat intact te houden zijn de borden intact gehouden en alleen de namen veranderd. Het geboortehuis van Mozart ligt aan Getreidegasse 9.

Wandel langs de Salzach

Salzburg wordt gescheiden door de Salzach, een zijrivier van de Inn. De twee delen van Salzburg worden met elkaar verbonden door verschillende bruggen. Een opvallende brug is de Makartsteg, een leuke wandelbrug waar toeristen slotjes aanhangen.

Uitzicht op Salzburg vanaf de Salzach
Uitzicht op Salzburg vanaf de Salzach

Het perfecte uitzicht op Salzburg

Wanneer je vanaf Schloss Mirabell naar de rivier loopt krijg je een perfect uitzicht over de stad. Hier krijg je bijna alle bezienswaardigheden aan de westzijde van Salzburg in één foto.

Perfect uitzicht op Salzburg
Perfect uitzicht op Salzburg

De Salzburger Dom

De Salzburger Dom is een prachtige kathedraal in het centrum van de stad, samen met het Residenzpaleis vormen deze gebouwen het hart van Salzburg. Er wordt geen entree gevraagd om de dom te bezoeken, wel kun je een vrije gift geven. Wanneer je de gordijnen doorloopt zie je meteen hoe mooi de kerk is, werkelijk elk stukje is een kunstwerk. Je kijkt je ogen uit; vijf orgels, drie grote altaren en een prachtig plafond.

De Salzburger Dom
De Salzburger Dom

De Salzburger Dom maakt ook deel uit van het DomQuartier Salzburg, een museumcomplex. Wanneer je hier een kaartje voor koopt kun je meer van de Dom zien en ook het Residenzpaleis bekijken.

De Kapitelplatz en de Residenzplatz

Aan beide kanten van de Salzburger Dom vind je pleinen: links de Kapitelplatz en rechts de Residenzplatz. Aan de Residenzplatz zit de Salzburger Residenz, de officiële verblijfplaats van de Salzburgse aartbisschoppen. Het paleis heeft prachtige kamers, welke je ook kunt bekijken wanneer je een kaartje voor het DomQuartier Salzburg koopt. Op de Residenzplatz staan ook paarden klaar voor een ritje door Salzburg in een koets. Aan de andere zijde vind je de Kapitelplatz. Vanaf hier kijk je mooi uit op Festung Hohensalzburg en wanneer je aan de rechterzijde de Festungsgange inloopt kun je een treintje nemen naar de burcht. In datzelfde straatje kun je ook rechts een mooie begraafplaats bezoeken.

Kapitelplatz in Salzburg
Kapitelplatz in Salzburg

Het Mozart geboortehuis en Mozart woonhuis

Wanneer je door Salzburg loopt lijkt het alsof Mozart in meer dan honderd huizen heeft gewoond. Werkelijk overal lees je ‘geboortehuis’, ‘woonhuis’, ‘Mozart heeft hier gewoond’, tot in het overdreven toe. De twee plaatsen die er écht toe doen: zijn geboortehuis en het Mozart woonhuis. Het geboortehuis dient tegenwoordig als een museum. De Spar supermarkt in het geboortehuis dient als een souvernirswinkel waar je onder andere de bekende Mozart Kugeln kunt halen.

Al met al vind ik Salzburg echt een toffe stad. Het is niet te groot en alle bezienswaardigheden kun je gemakkelijk te voet bezoeken. Ik denk dat je in één dag makkelijk Salzburg kunt ontdekken. Ook denk ik dat Salzburg meer charme heeft in de lente of zomer, door de kou wordt alles namelijk toch ietwat killer en grijzer (veel taartjes en cappuccino zijn hier trouwens een goede oplossing voor!). Iets wat ik nog wel graag wil doen is Schloss Hellbrunn bezoeken, het paleis waar The Sound of Music zich afspeelde. Iets voor de volgende keer dus!

Ben jij al eens in Salzburg geweest? En wat was jouw ervaring? Let me know!

Bregke in Salzburg 2


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *