Citytrip Warschau, Gdansk of Krakau: Welke Poolse stad kies je en waarom?

Citytrip Warschau, Gdansk of Krakau: Welke Poolse stad kies je en waarom?

Voordat ik met Polen in aanraking kwam vond ik het helemaal niks. Eén grote kille bedoeling met gemene mensen, was wat ik dacht. Tijdens mijn eerste trip naar Polen was het koud, extreem koud, maar allesbehalve kil. En de mensen? Ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Ik kan me voorstellen dat als je nog nooit in Polen bent geweest, de eerste keuze wat lastig kan zijn. Polen heeft immers veel grote steden die zeker het bezoeken waard zijn.

 

Waarom een citytrip naar Warschau?

Met 1,8 miljoen inwoners is Warschau de grootste stad van Polen en tevens de hoofdstad. Dit zorgt voor veel toerisme, bedrijvigheid en voldoende bezienswaardigheden. De binnenstad en het Koninklijk Paleis zijn na de vernietigingen in de Tweede Wereldoorlog weer helemaal herbouwd. Gelukkig maar, want het oude centrum prachtig en sfeervol. Het is bijzonder om te zien hoe groot Warschau is, wanneer je in de oude binnenstad staat merk je daar namelijk helemaal niks van. Kom je erbuiten, beland je in de grote metropool met wolkenkrabbers en shoppingcentra.

Grote pluspunt: Warschau is – mede dankzij haar omvang – erg veelzijdig. Waar je het ene moment in een grote stad staat kruip je vervolgens het knusse centrum in. Van cultuur snuiven tot winkelen en van relaxen in het park tot het bezoeken van een voetbalstadion: Warschau heeft het allemaal.

Lees hier mijn blog over alle bezienswaardigheden van Warschau.

Stare Miasto: het historisch centrum van Warschau
Stare Miasto: het historisch centrum van Warschau
De veelzijdigheid van Warschau
De veelzijdigheid van Warschau

 

Waarom een citytrip naar Gdansk?

Gdansk is een stad met een rijke cultuur en veel bezienswaardigheden om te bewonderen. Met veel gezellige pleinen en straatjes is het de perfecte vakantiebestemming voor in de zomer. Ongeveer een halfuur met de trein vanaf Gdansk ligt het stadje Sopot, een populaire badplaats in Polen. De plaats wordt ook wel de Ibiza van Polen genoemd. Hier kun je heerlijk vertoeven aan het strand en genieten van een drankje. Een andere stad dichtbij Gdansk is Gdynia, een moderne havenstad. Samen vormen Gdansk, Sopot en Gdynia de driestad van Polen. Wanneer je naar Gdansk gaat zul je dus ook kunnen genieten van de steden rondom.

Grote bonuspunt: Gdansk is de ideale citytrip in de zomer, je ligt namelijk in no-time aan het Poolse strand. Ja je leest het goed: strand in Polen. Ideaal om af te koelen tijdens de warme dagen.

De Gouden poort in Gdansk
De Gouden poort in Gdansk
Citytrip naar Gdansk
Citytrip naar Gdansk

 

Waarom een citytrip naar Krakau?

Waar ik de charme in Warschau en Gdansk soms miste, was die in Krakau volledig aanwezig. Ondanks dat het in december -8  graden was, was er veel sfeer in Krakau. Rondom de grote markt vind je leuke cafeetjes en veel gezelligheid. De Rynek Główny (de grote markt) is één van de grootste pleinen van Europa en stond tijdens ons verblijf helemaal vol met kraampjes en versieringen voor de kerstmarkt. Krakau is één van de weinige Poolse steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog intact is gebleven, Hitler zag dit namelijk als zijn toekomstige hoofdstad. Krakau is overigens ook de bruisende studentenstad van Polen, het uitgaansleven is dus ook erg goed.

Grote bonuspunt: Altijd al een concentratiekamp willen bezoeken? Auschwitz is uitstekend te bereiken vanuit Krakau. Lees hier mijn blog over mijn bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Een heftige ervaring die veel indruk heeft achtergelaten, maar zeker iets dat iedereen moet hebben gezien.

Sint-Andreaskerk in Krakau
Sint-Andreaskerk in Krakau
Citytrip naar Krakau en Auschwitz
Citytrip naar Krakau en Auschwitz

 

Uiteindelijk vind ik alle steden het bezoeken waard, maar als ik een keuze zou moeten maken kies ik toch voor Krakau. Niet alleen was het zien van de concentratiekampen een ervaring op zich, maar ook de stad is gewoon supergezellig. Ben jij al eens in Polen geweest? Zo ja, wat vond je daarvan? Laat het me weten in de comments!1 thought on “Citytrip Warschau, Gdansk of Krakau: Welke Poolse stad kies je en waarom?”

  • Krakau is zeker een mooie gezellige stad en de mensen zijn echt heel aardig
    Zorgzaam en gastvrij …
    Auschwitz was zeker heel beladen en verdrietig
    We kwamen daar ook echt beduusd vandaan …
    Begin n t volgend jaar gaan we naar warschou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *