10 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Boedapest!

10 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Boedapest!

“My house in Budapest, my hidden treasure chest”, dat was voor mij vijf maanden even werkelijkheid. Voor mijn minor verhuisde ik naar de gigantische, Midden-Europese metropool. Boedapest: de stad van uitgaan, imposante gebouwen en een rijke geschiedenis. Inmiddels ben ik alweer meer dan een jaar terug in Nederland, maar wat heeft die stad een indruk achtergelaten zeg.

Tijdens je bezoek aan Boedapest kan het wat lastig zijn om het overzicht te houden. Boedapest is namelijk een gigantische stad met bizar veel bezienswaardigheden door de hele stad heen. In elke hoek van de stad zul je weer iets bijzonders tegenkomen. Gelukkig kun je met de tram en metro de grote afstanden overbruggen en alle mooie plekjes ontdekken.

 

Buda en Pest

Vroeger was Boedapest niet Boedapest, maar PestBoeda. Geen idee wie dat verzonnen heeft, maar ik ben in ieder geval blij dat de naam is omgedraaid. De Hongaarse hoofdstad wordt door de Donau in tweeën gesplitst. Voordat de eerste brug werd gebouwd waren Boeda en Pest twee verschillende steden. Hoewel je tegenwoordig de steden niet meer apart van elkaar kunt voorstellen zit er wel degelijk verschil tussen beide delen. Zo is wordt Buda gevormd door de grote burcht en de kathedraal en Pest door het parlementsgebouw.

 

1. Het Burchtpaleis

Vanaf de Pest kant heb je een prachtig uitzicht op alle bezienswaardigheden aan de Buda kant. De burcht is daarvan overduidelijk de meest opvallende. Om bij het Burchtpaleis te komen moet je wel een aardige klim maken, deze ligt namelijk een stuk hoger. Vanaf het paleis wordt je dan ook getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad. De burcht wordt niet meer bewoond door een koninklijke familie, maar is gevuld met musea. Zo vind je hier de Nationale Galerie, de Nationale Bibliotheek en het Historisch Museum.

Het Burchtpaleis in Boedapest
Het Burchtpaleis vanaf de Kettingbrug

 

2. De Matthiaskerk

Wanneer je vanaf het Burchtpaleis verder de burchtwijk inloopt kom je door allerlei schattige straatjes met mooie huizen. Hier vind je ook de prachtige Matthiaskerk, waar keizer Frans Jozef en Sisi zijn gekroond. Al vanaf de andere kant van de Donau valt de kerk op met haar kleurrijke daken en grote toren. Ook aan de binnenkant ziet de kerk er prachtig uit met kleurrijke beschilderingen.

De Matthiaskerk in Boedapest
De Matthiaskerk in Boedapest

 

3. Het Vissersbastion

Een ander opvallend gebouw aan de Buda zijde is het Vissersbastion. Een populaire plek waarvan je veel mensen foto’s ziet maken. In het hoogseizoen moet je een entree betalen om het bouwwerk te bezoeken, maar ‘s winters kun je gratis naar binnen.

Het Vissersbastion in Boedapest
Het Vissersbastion in Boedapest

 

4. De Gellértheuvel

Links van het Burchtpaleis zit de Gellértheuvel, waarvan je een adembenemend uitzicht over de stad krijgt. Het is een flink eind naar boven, maar met een halfuur ben je er zeker wel. Mocht je slecht te been zijn of geen puf meer hebben dan rijden er ook bussen naar de top. Bovenop de Gellértheuvel bevindt zich de citadel (Citadella) en het vrijheidsbeeld.

PS: Kom zo vroeg mogelijk voor een prachtige zonsopgang (na een avond stappen bijvoorbeeld).

Boedapest Gellértberg
Boedapest vanaf de Gellértberg

 

5. De Kettingbrug

Wanneer je naar Boedapest gaat zul je merken dat bruggen een grote betekenis hebben. De Kettingbrug was de eerste vaste verbinding tussen Boeda en Pest. In 1842 werd de eerste steen voor de brug gelegd en daarmee begon de vereniging van Boedapest. Geen wonder dus, dat deze brug één van de populairste bezienswaardigheden is. Een andere bekende brug is de Vrijeheidsbrug: een groene, stalen brug welke ik persoonlijk nog mooier vind dan de Kettingbrug.

De Kettingbrug in Boedapest
De Kettingbrug in Boedapest

 

6. Het Hongaarse Parlementsgebouw

Het Hongaarse Parlementsgebouw (Országház) is het op twee na van de grootste parlementsgebouw ter wereld. Met een lengte van 286 meter en een breedte van 118 meter is hij dan ook zeker niet te missen. Het prachtige, immense gebouw is zonder twijfel toonaangevend voor het stadsbeeld van Boedapest en daarnaast één van de belangrijkste gebouwen van Hongarije. Een echte must-see dus!

Het Hongaarse Parlementsgebouw
Het Hongaarse Parlementsgebouw

 

7. De Centrale Markthal

Eén van de meest bezochte plaatsen in Boedapest is de Centrale Markthal. Niet alleen toeristen zijn er gek op, ook inwoners doen er graag hun boodschappen. De Centrale Markthal bestaat uit drie verdiepingen. Op de begaande grond vind je met name etenswaren en boven worden souvernirs, kleding en andere leuke dingen verkocht. De buitenkant van de markthal is al een bezienswaardigheid op zich, maar het is eigenlijk nog veel leuker om binnen rond te snuffelen. Op de eerste verdieping kun je trouwens ook uitstekend lunchen, mocht je wat typisch Hongaars eten willen uitproberen. Meer weten? Lees  mijn blog over de Centrale Markthal van Boedapest.

De Centrale Markthal in Boedapest
De Centrale Markthal

 

8. Het Heldenplein

Aan het einde van de Andrássy út – een straat gevuld met culturele gebouwen – zit het Heldenplein. Op dit indrukwekkende plein zijn verschillende Hongaarse koningen en vrijheidsstrijders afgebeeld. In het midden staat de aartsengel Gabriël op de hoge zuil, met daaromheen standbeelden van de zeven vorsten van de Magyaren. Aan beide kanten van het plein zitten musea: links het Museum van de Beeldende Kunst en rechts de Kunsthal.

Het Heldenplein in Boedapest

 

9. Het Stadspark (Városliget)

Achter het Heldenplein vind je het stadspark van Boedapest. Niet alleen is dit de uitstekende plek om te relaxen en even te vluchten van de stadsdrukte, het park is ook gevuld met een paar belangrijke bezienswaardigheden. De stadsparkvijver, de sprookjesachtige schaatsbaan, de dierentuin van Boedapest én de Vajdahunyadburcht zijn allemaal verspreid over het park. Aan het einde van het park zit ook het Széchenyibadhuis: dé perfecte plek om te ontspannen.

Het Stadspark van Boedapest
Het Stadspark van Boedapest

 

10. Margaretha eiland

En nummer tien: het Margaretha eiland. Eén van mijn favoriete plekken tijdens m’n studie in Boedapest. Rondom het eiland ligt een hardloopbaan van 5,5 km, perfect om zonder stoplichten en drukke wegen te rennen. Verder kun je rondwandelen door het eiland, het buitenzwembad bezoeken of een kijkje nemen in de Japanse tuin.

 

Hopelijk heb je iets aan mijn top 10 en bezoek je tijdens je citytrip alle belangrijke bezienswaardigheden van Boedapest. Wat is jouw favoriete plek van Boedapest?

Bregke in BoedapestLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *