Nationaal Park Krka: bewonder de Krka Watervallen

Nationaal Park Krka: bewonder de Krka Watervallen

Voordat we op een roadtrip naar Kroatië gingen wist ik niets over de Krka watervallen. Sterker nog, ik had geen flauw benul dat Kroatië zo’n prachtige natuur had. Nationaal Park Krka was dan ook mijn eerste kennismaking met de Kroatische natuur en die beviel ontzettend goed. Het park was afwisselend, adembenemend en – dankzij de mogelijkheid tot zwemmen onder een waterval – lekker verfrissend. In deze blog deel ik mijn ervaring en mooiste foto’s met jullie!

 

Nationaal Park Krka in Kroatië
Nationaal Park Krka

 

Verblijven vlakbij Krka

Wij verbleven in een Airbnb dicht bij Šibenik, vanwaaruit we een halfuurtje reden om naar het Nationaal Park te komen. Ook vanaf andere Kroatische steden zoals Split en Zadar is het park goed te bereiken.

 

Entree en startpunten

Er zijn meerdere startpunten om naar het park te gaan. Wij kozen ervoor om bij Lozavac te starten, waar een grote parkeerplaats is en verschillende horecagelegenheden zijn. Hier kochten we kaartjes voor het park en gingen met de bus richting de Skradinski Buk. Na ons bezoek aan Skradinski Buk hebben we het park verder bezocht met de auto.

Kaartjes voor het park kosten in het hoogseizoen ongeveer 25 euro en in het laagseizoen slechts 5 euro. Houd er wel rekening mee dat er in het laagseizoen geen bussen rijden en er ook geen boottochten zijn. Voor meer informatie over het Nationaal Park Krka kun je op de website van het park terecht.

Nationaal Park Krka in Kroatië
Bij het startpunt van het park

 

De mooiste plekjes van Nationaal Park Krka

Het Nationaal Park Krka is gigantisch (111 km2) en heeft veel verschillende bezienswaardigheden. Naast een aantal prachtige watervallen vind je er onder andere ook een klooster, amphitheater en een verlaten fort. De meest bekende plekken zijn de Skradinski Buk en Roški Slap watervallen en het Visovac eiland. Wanneer je een grotere tour kiest kom je ook langs het Krka klooster en Trosenj Grad (oud fort).

 

Skradinski Buk

Dit is de meest bezochte plek van het park en dat is niet voor niks: het uitzicht op de Skradinski Buk watervallen is fantastisch. Vanuit het startpunt wandel je via vlonders en paadjes naar dit punt toe. Ook leuk: je kunt hier zwemmen onder de waterval!

Skradinski Buk in het Krka Nationaal Park
Skradinski Buk in het Krka Nationaal Park

 

Visovac

Eenmaal terug bij het startpunt reden we met de huurauto verder het park in. Hier kwamen we terecht bij Visovac, een leuk eilandje midden op de rivier Krka. Hier namen we een aantal foto’s en gingen verder richting Roški Slap.

Visovac in Nationaal Park Krka
Visovac in Nationaal Park Krka

 

Roški Slap

Bij Roški Slap kwamen we bij een oude molen, waar ook de mogelijkheid was om wat te eten. De Roški Slap watervallen zijn eigenlijk het hoogtepunt op deze plek, maar wanneer je het uitzichtpunt beklimt krijg je een prachtig zicht op de rivier. Het resultaat? Bekijk de foto hieronder maar. Trek wel even goede schoenen aan, ik gleed een paar keer bijna uit.

Het uitzicht vanaf Roški Slap in Nationaal Park Krka
Het uitzicht vanaf Roški Slap

 

Zwemmen in Nationaal Park Krka

Zwemmen bij een waterval, het kan in Nationaal Park Krka. Zorg dus dat je zwemkleding en een handdoek meeneemt voor een verfrissende duik. Het water was wel echt ijskoud, de stenen in het water glad en de stroming was ook vrij heftig. Maar ach, alles voor de beleving toch?

Op deze plek staan trouwens ook veel eettentjes waar je wat lekkers kunt halen!

Zwemmen onder een waterval bij Skradinski Buk in Nationaal Park Krka
Skradinski Buk

 

Tips voor een bezoek aan de Krka watervallen

Een paar tips voor je bezoek aan het Nationaal Park Krka:

  • Ga buiten het hoogseizoen, eind september was het alsnog vrij druk.
  • Trek schoenen of sandalen aan met een goed profiel, de paden in het park zijn onverhard en heuvelachtig.
  • Neem genoeg water en snacks mee, je kunt er zo een hele dag rondstruinen. Daarnaast is het eten wat je in het park koopt vrij duur.
  • Denk aan zwemkleding en een handdoek als je wilt zwemmen onder de Skradinski Buk waterval.

Skradinski Buk in Nationaal Park Krka

Skradinski Buk

Mijn ervaring met de Krka watervallen

Samen met mijn vriendinnen heb ik een toffe dag gehad bij het nationale park. Het park was echt prachtig en we hebben genoten van de waanzinnige uitzichten. Het enige nadeel aan het park was dat het zo toeristisch was. Vrij druk voor het naseizoen, de prijzen waren hoog en ook de horecagelegenheden waren toeristisch. Maar ondanks dat was het bezoekje het zeker waard!

Heb jij het Nationaal Park Krka al eens bezocht? Of één van de andere parken in Kroatië? Laat me weten wat je ervan vond!

Nationaal Park Krka in Kroatië
Nationaal Park Krka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *