Een citytrip naar Bratislava: 7 bezienswaardigheden

Een citytrip naar Bratislava: 7 bezienswaardigheden

Een citytrip naar Bratislava, misschien niet de eerste stad waar je aan zou denken. Toch zou ik iedereen die zich in midden Europa bevindt aanraden een bezoekje te brengen aan deze Slowaakse hoofdstad. Vergeleken met andere Europese hoofdsteden is Bratislava vrij klein, maar de stad is gevuld met allerlei bezienswaardigheden en hippe cafeetjes. Het is niet voor niks dat de stad zo in opkomst is, al speelt de lage bierprijs daar misschien ook een rol in.

Samen met twee vriendinnen vertrok ik vanaf Boedapest richting Bratislava met de bus, waar we na ongeveer 5 uurtjes aankwamen. Via Couchsurfing hadden we een slaapplek geregeld, waar we bij een Italiaan terecht kwamen die ook nog eens pasta voor ons ging koken. Hij leidde ons rond door de stad en bracht ons zelfs naar het Devín kasteel, dat een half uur rijden van de stad ligt. In dit blog laat ik jullie zien wat er allemaal te bewonderen is tijdens een citytrip Bratislava!

Citytrip naar Bratislava
Citytrip naar Bratislava

 

1. St. Martins Kathedraal

De St. Martin’s Kathedraal steekt met een hoogte van 85 meter boven de stad uit en is vanuit bijna alle hoeken van de stad te bewonderen. Met haar rijke geschiedenis en grote omvang is het één van de populairste bezienswaardigheden van Bratislava. Tussen de 16e en 19e eeuw werd de kathedraal gebruikt voor kroningen van Hongaarse koningen. Als aandenken bevindt zich een kopie van de Hongaarse koningskroon, met een gewicht van 150 kg en diameter van een meter. De originele kroon van Sint Stephen bevindt zich in het Hongaarse parlement in Boedapest.

Ook bijzonder: de St. Martins Kathedraal is bovenop een begraafplaats gebouwd.

De St. Martin's Kathedraal Bratislava
De St. Martin’s Kathedraal

 

2. Michael’s Gate

De Michael’s Gate bevindt zich midden in het centrum van Bratislava. Vroeger was het één van de vier stadspoorten van Bratislava, tegenwoordig is de poort een van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Bovenin de Michael’s Gate bevindt zich het wapenmuseum. Aan deze straat zitten allerlei leuke cafeetjes en restaurants, perfect voor een pitstop. Ook als je op zoek bent naar souvenirs ben je in dit straatje aan het juiste adres.

De Michael's Gate Bratislava
De Michael’s Gate

 

3. Het kasteel van Bratislava (Bratislavský hrad)

Als je op zoek bent naar een uitzichtpunt over de stad, is het Bratislavský hrad daar perfect voor. Wij kozen ervoor om naar het kasteel te lopen, wat achteraf nog een flinke klim was (je kunt er ook met openbaar vervoer komen). Eenmaal bij het kasteel krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de Donau. In de verte kun je zelfs Oostenrijk zien. Het kasteel van Bratislava stamt uit de negende eeuw en heeft dus al veel te verduren gehad. Zo is de burcht in 1811 volledig afgebrand en meer dan een eeuw later pas weer hersteld. Je vind het Slowaakse parlement naast het kasteel.

Kasteel van Bratislava
Kasteel van Bratislava

 

4. Nový Most & restaurant UFO

Hoewel ik het persoonlijk een gruwelijk lelijk ding vind, is de Nový Most toch wel een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Nový Most is gebouwd in de communistische tijd en betekent letterlijk ‘nieuwe brug’. Voor de bouw van de brug is een groot deel van de oude stad gesloopt. De Nový Most verbindt Bratislava met de wijk Petržalka, welke aan de andere kant van de Donau ligt. Bovenin de brug zit restaurant UFO, vanaf waar je – naast een lekker hapje eten – een prachtig uitzicht over de stad krijgt.

Nový Most & restaurant UFO
Nový Most & restaurant UFO

 

5. St. Elisabethkerk (de Blauwe Kerk)

De St. Elisabethkerk wordt ook wel de Blauwe Kerk genoemd en heeft vanwege haar opvallende kleur veel bekendheid heeft gekregen. De kerk is in 1907 gebouwd en ontworpen door de architect Ödön Lechner, wie ook veel bekende gebouwen in Boedapest heeft ontworpen. Het is een bijzondere kerk met veel details, bijna sprookjesachtig. Wij kwamen er rond 6 uur en konden vlak voor de dienst nog een kijkje naar binnen nemen.

St. Elisabethkerk in Bratislava: De Blauwe Kerk
St. Elisabethkerk in Bratislava: De Blauwe Kerk

 

6. Het oude Stadhuis van Bratislava

Het oude stadhuis van Bratislava ligt aan de Hlavné námestie, wat het hoofdplein van de stad is. Dit plein wordt beschouwd als het centrum van de stad, mede dankzij de vele bijzondere gebouwen aan het plein. Naast het oude Stadhuis van Bratislava zijn ook de Roland fontein, het Aartsbisschoppelijk paleis, de Franse ambassade en de Japanse ambassade belangrijke gebouwen aan het plein. Ook wordt hier jaarlijks een kerstmarkt georganiseerd.

Het oude Stadhuis van Bratislava
Het oude Stadhuis van Bratislava

 

7. Het Devín kasteel

Last but not least: het Devín kasteel! Onze Couchsurfing host was zo aardig om ons met de auto naar het kasteel te brengen, al is het via openbaar vervoer ook prima te doen (lees hier een Engels artikel hoe). Het Devín kasteel is amper meer een kasteel te noemen, maar dat is wat hem zo populair maakt. Nog geen kilometer van de Oostenrijkse grens staat de grote ruïne wat vroeger een burcht was. Je kunt hier rustig rondlopen en genieten van het uitzicht, maar veel meer is er ook niet te doen.

Devín Kasteel Bratislava (devín hrad)
Devín kasteel (Devín hrad)

 

Wij waren in totaal 2 dagen in Bratislava, maar in principe zou je de hele stad binnen een dag kunnen zien. Of ik een citytrip Bratislava zou aanbevelen? Ja, sowieso. Maar daarentegen haalt de stad het zeker niet in mijn top 10 van citytrips. Dus, ben je in Wenen of Boedapest en heb je nog een aantal dagen over? Dan zou ik er zeker heen gaan!

Benieuwd naar meer blogs over mijn citytrips en reizen in Europa? Bekijk ze hier!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BREGKE.NL (@bregke.nl) opLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *