Beklim de Pidurangala Rock en bewonder de Lion Rock in Sigiriya, Sri Lanka

Beklim de Pidurangala Rock en bewonder de Lion Rock in Sigiriya, Sri Lanka

Wanneer je gaat backpacken door Sri Lanka is de Lion Rock in Sigiriya iets wat je zeker niet mag overslaan. De reusachtige rots is 200 meter hoog en staat middenin de jungle. Niet alleen is het een prachtig verschijnsel, de geschiedenis van de rots is ook erg interessant. Tijdens onze trip door Sri Lanka was de Lion Rock één van de mooiste stukjes natuur die we hebben gezien. In dit blog leg ik het één en ander uit over de rots, de reis naar Sigiriya, de Pidurangala Rock en meer!

 

Sigiriya, de Lion Rock en de Pidurangala Rock

In het dorpje Sigiriya vind je de gelijknamige rots, welke ook wel de Lion Rock (Leeuwenrots) wordt genoemd. Zo’n 1500 jaar geleden werd op en om de rots een groot complex gebouw, waar onder andere het paleis van Koning Kassapa stond. Sigiriya werd ongeveer in 7 jaar tijd gebouwd, waarna het slechts 18 jaar bewoond is. Tegenwoordig dient het vooral als toeristische attractie, waar mensen de overblijfselen van de stad bekijken. Je ziet er nog steeds restanten van de trappen, muren, zwembaden en grachten. Daarnaast zul je tijdens het beklimmen van de Leeuwenrots allerlei muurschilderingen en o.a. de spiegelmuur komen. Ook de omgeving rondom de rots is het bezoeken waard, waar je kunt rondwandelen door mooie symmetrische tuinen. Het meest opvallende aan Sigiriya – en de reden waarom het ook de Lion Rock wordt genoemd – is dat er twee gigantische leeuwenpoten bij de ingang zijn gemaakt.

De Lion Rock (Leeuwenrots)

 

De Pidurangala Rock

Ongeveer op 2 km afstand van Sigiriya zit de Pidurangala Rock, welke ongeveer even hoog is. Vanaf daar wordt je getrakteerd op een waanzinnig uitzicht op de Leeuwenrots. Wij kozen ervoor om deze te beklimmen in plaats van de Leeuwenrots, wat een fantastische ervaring was!

 

Hoe kom je bij de Pidurangala Rock?

De Pidurangala Rock ligt ongeveer 2 km van de Lion Rock af, echter is het wel een beetje zoeken naar de ingang. Deze staat namelijk wat minder goed aangegeven is ook ietwat verstopt in de jungle. Het handigste is om een taxichauffeur of tuktuk bestuurder mee te nemen die onderaan de rots op je wacht. Wanneer je toch bijvoorbeeld met een scooter wilt gaan zorg dan dat je goed oplet, je kunt namelijk wilde olifanten tegenkomen! Dat laatste is ons (helaas) niet gebeurd, wel kwamen we veel apen tegen op de weg ernaartoe.

Apen in Sigiriya
Apen in Sigiriya

 

Door de tempel

Voordat je de Pidurangala rots kunt beklimmen moet je eerst door een tempel. Vrouwen moeten hier hun knieën en schouders bedekt hebben, houdt er dus rekening mee dat je een sarong meeneemt en iets hebt om je schouders mee te bedekken. Zoals je op de foto wel kunt zien had ik geen rekening gehouden met het blote schouders verhaal en liep ik met 30 graden in een trui rond..

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BREGKE.NL (@bregke.nl) op

 

De tocht naar boven

De tocht naar boven is heel makkelijk en staat duidelijk aangegeven met pijlen. Vooral het eerste stuk is goed te doen aangezien er gewoon een trap naar boven is. Het laatste stukje moet je echter wel een beetje klimmen en klauteren, dan verandert de trap namelijk in een rotsenveld. Maar zelfs dat was goed te doen op onze teenslippers. Onderweg kom je allerlei mooie uitzichten tegen en onder andere een indrukwekkende liggende boeddha. Pas trouwens wel op dat je niet – net als ik – je hoofd stoot bij het laatste stukje!

Zorg er wel voor dat je water mee neemt, de tocht is niet superzwaar maar het is er wel bloedheet.

Onderweg naar de top
Onderweg naar de top

 

Hoe kom je in Sigiriya?

Sigiriya is eenvoudig te bereiken vanaf steden als Dambulla, Anuradhapura en Kandy. Wanneer je de Lion Rock wilt bezoeken kun je ervoor kiezen om een nachtje in Sigiriya of Dambulla te overnachten, of bijvoorbeeld een dagtripje vanuit Kandy te doen. Wij kozen voor dat laatste, wat zeker goed te doen was!

 

Een uitstapje van Kandy naar Sigiriya

Vanuit ons hostel boekten we een taxi chauffeur die ons naar Sigirya bracht. Het was ongeveer drie uur rijden met de taxi en onderweg stopten we nog op andere plekken. Zo liet hij ons verschillende mooie uitzichten zien, kwamen we bij een kruidentuin met Sri Lankaanse geneesmiddelen en de Gouden Tempel van Dambulla. Daarnaast wachtte de chauffeur gewoon een paar uur totdat wij terugkwamen van de rots, ideaal!

Uitstapje van Kandy naar Sigiriya
Uitstapje van Kandy naar Sigiriya

 

Pidurangala Rock vs. Lion Rock

Zoals je hebt gelezen kozen wij ervoor om de Pidurangala Rock te beklimmen i.p.v. de Lion Rock, wat ik nog steeds een goeie keuze vind. Het grootste voordeel aan de Pidurangala Rock is dat je vanaf daar een mooi uitzicht hebt op de Leeuwenrots, vanaf de Leeuwenrots zie je ‘slechts’ de natuur. Daarnaast is het prijsverschil tussen beide rotsen enorm: voor Pidurangala betaal je €2,50 en voor de Lion Rock maar liefst €30. Daarnaast de Pidurangala Rock ook een stuk rustiger: geen hordes toeristen die de rust belemmeren of je uitzicht verpesten. Wat je wel mist als je voor de goedkope optie kiest zijn de restanten van Sigiriya: de muurschilderen, zwembaden en bijvoorbeeld de spiegelmuur.

 

Zo, dat was alle info over onze trip naar Sigiriya en de Pidurangala Rock. Hopelijk heb je er iets aan gehad!

 

Benieuwd naar mijn andere blogs over Sri Lanka? Bekijk ze hier:

Uitzicht vanaf de Pidurangala Rock
Uitzicht vanaf de Pidurangala Rock


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *