Zelf een online pubquiz organiseren: zo doe je dat!

Zelf een online pubquiz organiseren: zo doe je dat!

Inmiddels zitten we alweer bijna een jaar in deze corona ellende en er lijkt nog langer geen einde aan te komen. En terwijl de maatregelen strenger worden neemt de drang om leuke dingen te doen steeds verder toe. Gelukkig hebben we dankzij het internet talloze mogelijkheden om nog met elkaar te communiceren. We kunnen appen, (video)bellen, gamen of natuurlijk een hele leuke online pubquiz doen!

In dit blog ga ik jullie stap voor stap uitleggen hoe je zelf een online pubquiz maakt. Zo organiseer je gemakkelijk een leuke avond voor je vrienden, familie, collega’s, buren, sportteam, noem maar op! Het enige nadeel aan het organiseren van een pubquiz dat je zelf niet mee kunt doen, jij bent namelijk de host. Wel is het natuurlijk heel leuk om te zien hoe iedereen reageert op bepaalde vragen, video- of muziekfragmenten.

Er zijn overigens vast nog veel meer mogelijkheden om een pubquiz te organiseren, maar dit vond ik zelf heel makkelijk gaan. Met onderstaande stappen organiseer je gegarandeerd een geslaagde pubquiz, have fun!

  1. Prik een datum
  2. Verzin de vragen
  3. Maak de quiz in Kahoot!
  4. Maak teams of speel individueel
  5. Bestel een borrelpakket
  6. Zorg voor een (poedel)prijs
  7. Stuur de deelnemers uitleg
  8. Start de pubquiz!

1. Prik een datum

Bij mijn vriendinnengroep is het altijd één groot avontuur om een datum te prikken. De gezamenlijke uitjes (zoals high wines, sinterkerst en vriendinnnenweekend) moeten altijd minimaal een half jaar van tevoren gepland worden. Vaak moeten er zelfs extra datums worden toegevoegd aan de datumprikker. Dat is nu met corona gelukkig verleden tijd! Ik gok dat dit bij veel groepen hetzelfde probleem is, geniet dus even extra van de prachtige groen gekleurde datumprikker wanneer iedereen hem heeft ingevuld.

Het makkelijkste is om via datumprikker.nl een avond te plannen. Je kunt deze eenvoudig via email of WhatsApp versturen en daarna een datum uitkiezen.

Datumprikker.nl voor een online pubquiz

2. Verzin de pubquiz vragen

Extra leuk aan het maken van een online pubquiz is dat je de vragen helemaal zelf mag verzinnen! Zo kun je er bijvoorbeeld ook wat persoonlijke vragen tussen zetten (waar had Karin bijvoorbeeld haar eerste zoen?) of muziek- en videofragmenten gebruiken die bij iedereen bekend zijn.

Het makkelijkst is om in thema’s te werken. Begin bijvoorbeeld met een ronde algemene vragen en ga daarna verder met muziek, sport, actualiteiten of iets anders dat goed in de smaak valt bij de deelnemers. Bij ieder thema verzin je dan 10 tot 15 meerkeuze vragen met 4 antwoorden, waarvan er één juist is. Zorg ervoor dat je voldoende vragen verzint. Ik had er bijvoorbeeld 48 en dat vloog in no time voorbij. Het is aan te raden om minimaal 120 vragen te verzinnen.

Een echte quizmaster heeft natuurlijk ook wat achtergrondinformatie. Want waarom is antwoord C dan juist? Bij een muziekvraag kun je bijvoorbeeld benoemen wie het nummer geschreven heeft of in welk jaartal/op welk album het nummer uitkwam. Wees creatief en zorg dat je leuke feitjes achter de hand hebt.

Tip: Kijk alvast even naar het template van Kahoot! (zie stap 3). Die kun je met Excel of Google Spreadsheets openen en daar alle vragen inzetten, vervolgens importeer je dit dan in Kahoot!. Zeker naarmate je meer vragen verzint gaat dit je veel tijd besparen. Bekijk hier het spreadsheet template van Kahoot!.

3. Maak de pubquiz in Kahoot!

Kahoot! is het ideale platform om quizzen mee te organiseren. Het is erg gebruiksvriendelijk en waarschijnlijk zijn (een aantal van) je deelnemers er al mee bekend. Je kunt straks eenvoudig je scherm delen met daarop de vragen en de deelnemers kunnen via de Kahoot! app de antwoorden doorgeven. Deelnemers krijgen dan punten wanneer ze een vraag goed hebben en hoe snel ze die hebben beantwoord. Alles wordt automatisch berekend en na iedere vraag zie je de tussenstand.

Maak een account aan en begin met het maken van de quiz. Deze kun je handmatig invullen of je kunt het template gebruiken om snel en gemakkelijk je vragen te importeren (zie vorige stap). Bij iedere vraag kun je ook een afbeelding of YouTube video invoegen, bijvoorbeeld om te vragen wie een persoon is of van welke film een fragment is.

Zodra je de quiz af hebt raad ik aan om hem even te testen, zo weet je zeker of alles klopt!

Belangrijk: Kahoot! is gratis tot 10 spelers/teams, wil je met meer mensen meedoen dan zul je een abonnement moeten aanschaffen. Dit kun je ook gemakkelijk voor 1 maand doen en het daarna weer opzeggen.

Online pubquiz organiseren met Kahoot!

4. Maak teams of speel individueel

Dit is een beetje afhankelijk van het aantal personen. Zo kun je bij een groep van 10 prima individueel spelen, maar wanneer je er veel meer hebt is het een idee om teams te maken. Zo voorkom je ook meteen dat iemand bijvoorbeeld weinig vragen goed heeft of van bepaalde onderwerpen weinig kennis heeft. Het is in ieder geval handig om hier vooraf over na te denken, dan kunnen de teams vast bepalen waar ze gaan zitten.

5. Bestel een borrelpakket

Een pubquiz is natuurlijk geen echte pubquiz zonder een borrel en wat lekkers te snaaien. Denk dus ook even goed na over een lekker borrelpakket voor iedereen. En voordat je nu zelf eitjes gaat vullen of gehaktballetjes draait, stel ik voor dat je een kijkje neemt bij de horecazaken in de buurt. Veel horecaondernemers hebben namelijk lekkere borrelpakketten samengesteld welke vaak thuis worden bezorgd. Extra lekker, geen gedoe en je support ook nog eens de locals: win-win!

6. Zorg voor een (poedel)prijs

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je met of zonder prijzen speelt, de pubquiz zal er zeker niet minder leuk om worden. Toch wilde ik het even benoemen, wellicht heb je nog wat leuks thuis liggen of heb je budget over waarvan je iets leuks kunt kopen. Of spreek bijvoorbeeld af dat de winnaar/verliezer de volgende keer een pubquiz (of iets anders) moet organiseren.

7. Stuur de deelnemers een uitleg

Laten we eerlijk zijn: niet iedereen is even handig met computers en mobieltjes. Het is dus heel verstandig om een aantal dagen van tevoren iedereen een mailtje of appje te sturen met uitleg. Benoem daarin onderstaande punten:

  • Datum: Benoem wanneer de pubquiz is en hoe laat iedereen klaar moet zitten voor de laptop.
  • Benodigdheden: Een laptop voor het beeldbellen en een mobiele telefoon met de Kahoot! app om antwoorden te geven. Een stabiele internetverbinding is ook erg handig.
  • Microsoft Teams link: Maak in Microsoft Teams (of een ander medium) een afspraak en deel deze link met de deelnemers.
  • Overige zaken: Bijvoorbeeld hoe laat het borrelpakket wordt bezorgd, of er prijzen te winnen zijn, hoe lang het duurt, enzovoort.
Pubquiz via Microsoft Teams

8. Start de pubquiz!

Wanneer iedereen in Microsoft Teams zit kun je beginnen met de pubquiz. Via Kahoot! klik je dan op ‘Play’ en vervolgens moet je het spel als ‘Host’ starten. De deelnemers kunnen dan de ‘Game pin’ invoeren en hun (team)naam invullen. Wanneer je alle namen op het scherm ziet staan ga je van start. Na iedere vraag zie je een korte tussenstand en kun je verder klikken zodat de volgende vraag komt.

Kahoot! pin invoeren

Wanneer je bovenstaande stappen volgt heb je volgens mij alles wat je nodig hebt voor een geslaagde online pubquiz. Veel speelplezier!

Heb jij al eens een pubquiz georganiseerd? Wat vond je daarvan en heb je nog tips? Laat het me weten in de comments!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *