8 x Wat te doen tijdens een citytrip naar Boedapest!

8 x Wat te doen tijdens een citytrip naar Boedapest!

Boedapest: een magische stad met lange, hete zomernachten en knusse, ijskoude winterdagen. Maar of je er nou in juli of december komt, niets maakt de stad minder betoverend. Want met een rijke geschiedenis, veel culturele bezienswaardigheden, hippe tentjes en een uitstekend nachtleven is het de perfecte stedentrip voor het hele jaar door. Zelf heb ik vier maanden in deze gigantische stad gewoond en kan jullie dus precies vertellen wat er allemaal te doen is!

In dit blog zet ik 8 dingen op een rijtje die je kunt (en eigenlijk ook moet) doen tijdens je citytrip naar Boedapest!

1. Drink koffie in één van de mooiste koffiehuizen

Bij koffiehuizen zul je waarschijnlijk in de eerste instantie aan Wenen denken, maar wist je dat Boedapest vroeger gevuld was met vijfhonderd koffiehuizen? Gelukkig zijn er nog een aantal in stand gebleven, waaronder Café Centrál, Gerlóczy, Café Gerbeaud en Café New York. In de twintigste eeuw waren koffiehuizen de thuisbasis voor journalisten, schrijvers en kunstenaars. Tegenwoordig zul je er vooral veel toeristen en wat rijkere Hongaren tegenkomen. Zelf ben ik bij Café Centrál geweest (zie foto), een prachtige plek met fantastische taartjes en lekkere koffie (aanrader!).

Natuurlijk kun je tijdens je bezoek aan Boedapest ook voor de hippe koffietentjes gaan. Toch raad ik je aan om minstens één authentiek koffiehuis te bezoeken om de sfeer te proeven.

Café Centrál in Boedapest
Café Centrál in Boedapest

2. Bezoek een ruïn pub (en duik het nachtleven in!)

De ruin pubs zijn iets wat je zeker niet mag missen in Boedapest. Deze pubs bevinden zich in oude, verlaten gebouwen met een ruime binnenplaats. Zoals je op de onderstaande foto kunt zien zijn ze lekker alternatief ingericht. Geen enkele stoel of tafel is hetzelfde, overal hangen kunstwerken en je zult versteld staan wat je in verschillende ruimtes aantreft. Szimpla kert is bij uitstek de meest populaire ruin pub, en naar mijn mening ook de mooiste. Tip: maak een foto bij het fotohokje voorin Szimpla kert voor een leuk aandenken!

Meer weten? Bekijk hier de leukste ruin pubs in Boedapest.

Szimpla kert in Boedapest
Szimpla kert in Boedapest

3. Ga een dagje relaxen in een badhuis

Een dagje relaxen? Dat doe je in één van de mooie badhuizen. In Boedapest liggen meer dan honderd warmwaterbronnen, iets wat de stad een echt wellness paradijs maakt. Het Gellértbadhuis is zonder twijfel de mooiste met prachtige versieringen. Dit bad is overigens ook onderdeel van Hotel Gellért, de inspiratie voor de bekende film ‘The Grand Budapest Hotel’. In het stadspark vind je het Széchenyibadhuis, één van de bekendste badhuizen. Het is een prachtig gebouw met een groot buitenbad, waar je zelfs ‘s winters van heerlijk warm water kunt genieten. Verder heb je nog het Rudasbadhuis, deze heeft een buitenbad op het dak. Vanuit daar krijg je een fantastisch uitzicht over de Pest zijde van Boedapest.

Het platfond in het Széchenyibadhuis
Het platfond in het Széchenyibadhuis

4. Beklim de Gellértheuvel

Dit heb ik tijdens één van mijn eerste (dronken) stapavonden in Boedapest gedaan, én het was geweldig. Hoe we op dat idee kwamen weet ik niet meer, maar het uitzicht was na een hoop geslenter, geklim en zelfs een paar vallen zeker de moeite waard. Natuurlijk kun je er ook gewoon overdag heen, maar de zonsopgang en zonsondergang zijn de mooiste momenten. De klim naar boven duurt ongeveer een halfuurtje, waarna je een getrakteerd wordt op een mooi uitzicht over zowel Boeda als Pest.

Boedapest Boedapest vanaf de Gellértberg
Boedapest vanaf de Gellértberg

5. Probeer Hongaars eten

Wanneer je in Hongarije bent, moet je natuurlijk echte Hongaarse Goulash eten. Maar er is nog veel meer te ontdekken in de Hongaarse keuken. De Hongaren eten is erg gekruid, vaak met paprikapoeder. Ook is vlees een belangrijk onderdeel van de maaltijd, vaak krijg je schnitzels nog groter dan je bord waardoor je de frietjes eronder niet eens meer ziet. Zin in een vette hap? Dan bestel je Lángos: gefrituurd deeg dat daarna bestrooid wordt met kaas. Een populaire zoetigheid is Kürtőskalács, deze worden met veel suiker en kaneel boven het vuur gebakken.

Bezoek trouwens ook de Centrale Markthal in Boedapest. Op de begaande grond kun je allerlei etenswaren kopen en op de eerste verdieping kun je Hongaarse gerechten halen.

Lunch in de Centrale Markthal van Boedapest
Lunch in de Centrale Markthal van Boedapest

6. Geniet van het groen in het Stadspark of Margaretha eiland

Boedapest heeft veel mooie plekjes, maar rustige vind je zelden. Het is immers een drukke metropool waar altijd wel iets gebeurd. Gelukkig kun je je heerlijk terugtrekken in het Stadspark of het Margaretha eiland. Beide parken zijn gigantisch met meerdere dingen te doen en zien. Zo ging ik zelf vaak hardlopen op het Margaretha eiland en lag ik met een boek heerlijk verstopt in het Stadspark. In het Stadspark van Boedapest vind je trouwens ook veel bezienswaardigheden, zoals de schaatsbaan, dierentuin en een middeleeuwse burcht.

Het Stadspark in Boedapest
Het Stadspark in Boedapest

7. Loop langs de Donau

De Donau is de plek waar Buda en Pest elkaar ontmoeten met gigantische bruggen. Je vindt er de meest imposante gebouwen van Boedapest, waaronder het Burchtpaleis, de Kettingbrug en het Hongaarse Parlementsgebouw. Een wandeltocht langs de Donau geeft je uitstekend uitzicht over al deze bezienswaardigheden. Met een heerlijk briesje erbij is het de ideale afwisseling na een dag sightseeing. Bewonder de Donau ook eens in de avond, de verlichte bezienswaardigheden geven een romantische sfeer.

Op de Margarethabrug in Boedapest
Op de Margarethabrug in Boedapest

8. Bezoek de hippe tentjes van Boedapest

Naast de traditionele tentjes zit Boedapest ook vol met hotspots. Zo drink je de lekkerste koffie bij de Espresso Embassy (met cheesecake!), heeft The Goat Herder heerlijke ontbijtjes en de lekkerste bagels vind je weer bij Budapest Bagel. De leukste plek om uit eten te gaan? Dat is zonder twijfel Mazel Tov: een prachtig restaurant dat met name Arabisch eten serveert. Kortom: genoeg om uit te kiezen.

De lekkerste Bagels van Boedapest
De lekkerste Bagels van Boedapest

Ontdek Boedapest!

Verder zou ik zeggen: ga lekker op ontdekkingstocht. Van grote pleinen en gigantische gebouwen tot de kleinste straatjes vol met graffiti: elke hoek is weer anders. En ja: het is rommelig, soms zelfs smerig, maar dat is wat de stad naar mijn mening juist zoveel charme geeft.

Boedapest zit bomvol met bezienswaardigheden. Bekijk hier de 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Boedapest of neem een kijkje tussen al mijn Boedapest blogs.

Ben jij al eens in Boedapest geweest? Zo ja, wat doe jij het liefst?

Met mijn schoonbroer in Boedapest
Met mijn schoonbroer in Boedapest


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *